Linkovi

EU: Nastavak dijaloga jedina opcija


Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić
Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić

Dijalog nije propao, iako je riječ o teškom i komplikovanom procesu. Njegov nastavak je jedina opcija, nastavak koji će da vodi kao sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i koji će biti racionalno i održivo rješenje otvorenih pitanja, postignuto u saglasnosti sa medjunarodnim zakonima, saopšteno je u ponedeljak u Evropskoj komisiji.

Da li je posljednji pokušaj dijaloga bio fijasko i da li su u pitanje dovedeni i budući razgovori i do sada postiguto? Odgovor na sva ova pitanja, ako pitate zvaničnike Evropske komisije je odrečan - iako posljednji put u Briselu nije bilo trilateralnog sastanka, ipak se razgovaralo, bilateralno sa Visokom predstavnicom EU, podsjećajući kako je rijec o ozbiljnom, teškom i komplikovanom procesu.

"Visoka predstavnica je u svome saopštenju od petka rekla da teškoće ostaju i nismo nikada bježali od toga - proces je veoma težak, mnogo je osjetljivih stvari uključeno ali uporno ponavljamo, posebno posljednjih sedmica da treba ostaviti prostor za obje strane kako bi se pregovori mogli odvijati", istakla je portparolka Evropske komisije, Maja Kocijančić.

Dijalog kojeg nije bilo krajem prošle sedmice nije, dakle, neuspjeh, kao što u Briselu ne smatraju neuspjehom ni probijanje rokova predvidjenih za postizanje sporazuma. Sama Visoka predstavnica je svojevremeno najavila kako očekuje da će se sporazum Begrada i Prištine postići do kraja 2019, možda čak i ranije, dok evropski posrednici odustaju od rokova...

"Druga faza dijaloga je ušla u svoju intenzivnu fazu i dovela do velikog broja sastanaka. Ne želim da postavljam nikakve rokove jer očito sve zavisi od napretka pregovora. Medjutim, parametri su poznati, kao i cilj pregovora i u tom svjetlu očekujemo da se posvećenost postizanju sporazuma obje strane nastavi", rekla je Kocijančić.

Komentarišući izjavu srpskog predsjednika da je Milošević bio veliki vodja sa najboljim namjerama, predstavnica za medije Visoke predstavnice EU je ponovila evropski stav da će normalizacija odnosa i pomirenje biti mogući tek kada se odbace politike prošlosti.

Za Uniju je to suština na kojoj insistira, naglasila je Kocijančić, ponavljajući i riječi predsjednika Evropske komisije Žan Klod Junkera da je nacionalizam uvijek bio problem, nikada rješenje.

XS
SM
MD
LG