Linkovi

Kosovo posthumno odlikovalo sina američkog predsednika


Predsednica Kosova Vjosa Osmani i američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet koji je u ime američkog predsednika Džoa Bajdena preuzeo medalju posthumno uručenu njegovom sinu Bou.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani posthumno je odlikovala Boa Bajdena, sina aktuelnog predsednika Sjedinjenih Država Džoa Bajdena, predsedničkom medaljom za doprinos vladavini prava na Kosovu. Medalju je u ime predsednika SAD-a primio američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet, dok se predsednik Bajden prisutnima obratio putem video poruke.

Na ceremoniji povodom dodele predsedničke medalje Bou Bajdenu, koji je na Kosovu službovao 2001. godine, predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da je on tokom svog boravka na Kosovu radio na uspostavljanju nezavisnog i profesionalnog pravosudnog sistema, kao i na jačanju vladavine prava.

Velika mi je čast što danas zajedno s vama možemo prepoznati zasluge Boa Bajdena i službeno proslaviti njegov doprinos našoj zemlji. Vladavina prava, kao što znate, nije samo važna tema za mene, već nešto čemu sam posvetila celu svoju profesionalnu karijeru. Traženje pravde i jačanje vladavine prava nisu samo apstraktni teorijski ili akademski predmeti, ovo je za mene toliko važna tema jer verujem da bi to trebalo da bude naš stalni cilj jer direktno utiče na živote naših građana", rekla je Osmani.

Predsedničku medalju je u ime predsednika SAD preuzeo američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet, a Džo Bajden se prisutnima obratio putem video poruke.

U to vreme Kosovo je još imalo sveže rane i pravosudni sistem oblikovan decenaijama totalitarne vladavine. Međutim Bo je mogao videti šta se sve može učiniti i već tada je mogao da vidi budućnost vaše ponosne zemlje, zato je bio toliko posvećen obezbeđivanju temeljnih istraga ratnih zločina. Želeo je da pomogne Kosovu da izgradi fer pravosudni sistem, sposoban da donese pravdu i pomirenje, nakon perioda u kojem je Slobodan Milošević bio okrutan prema vašoj zemlji“, kazao je američki predsednik.

Ceremonija posthumnog odlikovanja sina Boa Bajdena, sina predsednika SAD Džoa Bajdena (Foto: VOA)
Ceremonija posthumnog odlikovanja sina Boa Bajdena, sina predsednika SAD Džoa Bajdena (Foto: VOA)

Bajden je naveo i da prihvatanjem medalje u ime svog sina želi da ukaže na neverovatan napredak koji je Kosovo postiglo u poslednjih 20 godina.

„Još ima posla koji treba uraditi, u borbi protiv korupcije, na zaštiti prava etničkih i verskih manjina, u izgradnji pozitivnih odnosa sa susednim državama i na jačanju ekonomskog razvoja. Uveravam vas da će SAD ostati pouzdan partner Kosova“, dodao je Bajden.

Bo Bajden je na Kosovu radio posle ratnih sukoba, 2001. godine, pomažući u obuci lokalnih tužilaca i sudija za Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Ovo je drugi put da Kosovo odaje počast sinu američkog predsednika.

U Bajdenovoj poslednjoj godini na mestu potpredsednika SAD, 2016. godine, on i njegova porodica posetili su Kosovo i prisustvovali ceremoniji dodele imena ulici Boa Bajdena, koja se nalazi u blizini kampa Bondstil.

Prošle godine je u neposrednoj blizini ulice Boa Bajdena, na putu Gnjilane-Uroševac postavljen i spomenik sinu američkog predsednika, u znak zahvalnosti za njegov doprinos Kosovu.

Bo Bajden, bivši državni tužilac američke savezne države Delaver, preminuo je od raka 2015. godine u 46. godini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG