Linkovi

Parada ponosa u Prištini, stotine učesnika, bez incidenata


ARHIVA - Učesnici Parade ponosa u Prištini, 1. jula 2021. (Foto: Reuters/Florion Goga)
ARHIVA - Učesnici Parade ponosa u Prištini, 1. jula 2021. (Foto: Reuters/Florion Goga)

Na Kosovu je održana šesta Parada ponosa na kojoj je učestvovalo nekoliko stotina građana i aktivista LGBTI zajednice sa Kosova i iz regiona. Podršku pripadnicima LGBTI populacije danas su pružili i predstanici centralnih i lokalnih institucija, diplomatskog kora i civilnog društva. Incidenata nije bilo, a skup je obezbeđivala Kosovska policija.

Ovogodišnja parada ponosa u Prištini održana je pod sloganom „I u državi i u porodici“. Noseći transparente, balone i zastave u duginim bojama učesnici parade prošetali su glavnom prištinskom ulicom. Parada ponosa deo je aktivnosti Nedelje ponosa, koja je u Prištini počela 6. juna sa ciljem da se ukaže na nepoštovanje prava LGBTI zajednice na Kosovu.

“Današnjom šetnjom želimo da pokažemo kosovskom društvu da su pripadnici LGBTI zajednice deo društva ove zemlje, da trebaju biti tretirani sa poštovanjem i da se trebaju tretirati kao ravnopravni članovi društva. Ove godine marširamo sa ciljem da ukažemo na naprihvatanje ljudi iz LGBTI zajednice u kosovskim javnim institucijama, ali i u kosovskim porodicama generalno”, rekla je Marigona Šabiju, izvršna direktorka Inicjative mladih za ljudska prava, koja je jedna od organizatora ovogodišnje Parade i Nedelje ponosa.

Podršku pripadnicima LGBTI populacije danas su pružili i ambasador SAD na Kosovu Džef Hovenijer i ambasadorka Švedske Karen Hernmark.

„Ovde smo da pružimo našu podršku LGBTI zajednici, jer čvrsto verujemo da su prava ove zajednice ljudska prava. Nadam se da ovo neće ostati samo današnja priča. Ponoviću, LGBTI prava su ljudska prava“, rekao je ambasador Hovenijer.

“Danas sam ovde kako bih pružila podršku LGBTI zajednici. Mi želimo da slavimo sa LGBTI zajednicom na Kosovu i da im poručimo da ostanu ovde da ne idu nigde, jer ovde moraju biti poštovani i moraju biti vidljivi i voljeni na Kosovu”, rekla je za Glas Amerike ambasadorka Hernmark.

Građani Prištine sa kojima smo razgovarali različito komentarišu današnju paradu ponosa.

“Podržavam, podržavam, sve je u redu, kod nas je sve dozvoljeno”.

Šesta Parada ponosa u Prištini
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

“Ne ma kakvi, da je dobro Bog bi stvorio sve ljude istog pola”.

Posle parade održan je i koncert. Incidenata nije bilo, a skup su obezbeđivali pripadnici Policije Kosova. Prva Parada ponosa u Prištini održana je 2017. godine.

XS
SM
MD
LG