Linkovi

U Crnoj Gori sklopljeno prvo istopolno partnerstvo


Arhiva - Montenegro prajd parada.
Arhiva - Montenegro prajd parada.

U Crnoj Gori je u nedjelju sklopljeno prvo istopolno partnerstvo, godinu nakon što je Skupština usvojila Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola, saopštili su zvaničnici.

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić, poručila je da je danas značajan dan za LGBTIQ zajednicu u Crnoj Gori i da je ponosna što je zaključeno prvo životno partnerstvo osoba istog pola.

“Prije osam godina je u Kaliforniji sklopljen prvi istopolni brak između Kris Perry i Sandy Stier. Tada sam radila u administraciji države Kalifornije, a Kris je moja dugogodišnja prijateljica i saradnica. Znam koliko je to bio značajan dan za njih, a i veliki korak za Kaliforniju”, napisala je Srzetnić na Tviteru.

Ona je poručila da je raduje što je primjena Zakona o životnom partnerstvu i zvanično počela i dodala da želi sreću i puno ljubavi partnerkama u zajedničkom životu.

"Vjerujem da svaki čovjek ima pravo da živi svoj život u skladu sa svojim unutrašnjim osjećajem, a mi koji radimo u javnoj upravi treba da kreiramo javne politike i obezbijedimo njihovu primjenu na takav način da omogućimo da se svaki čovjek osjeća jednako poštovano i uvaženo”, istakla je ministarka.

Srzentić je navela da, “iako je Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola usvojen prije godinu dana, potrebno uraditi još dosta toga kako bi se ispunili svi preduslovi za njegovu punu primjenu”.

“LGBTIQ zajednica će u meni uvijek imati partnera i saveznika za sve aktivnosti koje doprinose poboljšanju kvaliteta života pripadnika ove zajednice, kao i unapređenju i zaštiti njihovih prava i sloboda”, napisala je Srzentić.

XS
SM
MD
LG