Linkovi

Ipak nije diskriminacija - Haradinaj smenio i Todosijevića


Zvanična Fejsbuk stranica premijera Kosova Ramuša Haradinaja sa porukom o razrešavanju dužnosti ministra Ivana Todosijevića
Zvanična Fejsbuk stranica premijera Kosova Ramuša Haradinaja sa porukom o razrešavanju dužnosti ministra Ivana Todosijevića

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj smenio je ministra za administraciju lokalne samouprave Ivana Todosijevića iz Srpske liste, zbog njegove izjave povodom 20 godina od NATO bombardovanja Jugoslavije. Glas Amerike objavio je prilog o mogućoj diskriminaciji, jer je premijer Kosova još pre oko dve nedelje smenio Vesnu Mikić sa mesta zamenice ministra pravde zbog njenog stava o NATO bombardovanju, a to nije učinio u slučaju Ivana Todosijevića koji je imao sličan stav.

Sada već bivši ministar administracije lokalne samouprave Ivan Todosijević smenjen je zbog stava iznetog 24. marta ove godine u Zvečanu na ceremoniji obeležavanja 20 godina od NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.

Smenjena zbog iznošenja stava o NATO bombardovanju - diskriminacija ili ne?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

“Povod za agresiju na našu zemlju bila je takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi, koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan-danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom random mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovu i Metohiji", rekao je Todosijević

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj, koji se trenutno nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama, odluku o smeni Ivana Todosijevića objavio je na svom Fejsbuk nalogu.

“Danas sam doneo odluku o razrešenju ministra administracije lokalne samouprave Ivana Todosijevića. Neprihvatljiv je takav govor mržnje od strane dotičnog ministra. Besmisleno je kako se danas jedan od naših kolega izražava, toliko neznanja, mržnje i uvrede žrtvama Račka, drugim žrtvama Miloševićevog režima, kao i prihvatanju i odobravanju da se založi za teror ovog režima. To nije opravdano. U vladi koju vodim, neće biti mesta ni za koga ko na bilo koji način vređa druge na etničkoj, rasnoj, verskoj ili drugoj osnovi, niti za one koji nameravaju da usvajaju takve politike. Odluka stupa na snagu odmah", napisao je Haradinaj

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj smenio je 25. marta ove godine i zamenicu ministra pravde u Vladi Kosova Vesnu Mikić, jer je dan ranije povodom 20 godina od NATO bombardovanja Jugoslavije na svom Fejsbuk nalogu napisala da je “pre 20 godina, nad jednom suverenom zemljom koja se deceniju unazad borila protiv albanskog terorizma u okviru svojih granica, izvršen namerno planiran genocid od strane NATO alijanse“.

Srpska lista povodom smene Ivana Todosijevića

Povodom smene Ivana Todosijevića saopštenjem se oglasila Srpska lista, koja je navela da se nastavljaju pritisci albanskih lidera na srpski narod i Srpsku listu.

“Odlukom da se zbog izrečene istine smeni ministar Ivan Todosijević je najbolji dokaz da Priština nije spremna da se suoči sa prošlošću, ali i sa odlučnošću članova Srpske liste da uvek i na svakom mestu brane srpski nacionalne interese, i podsećaju na stradanje srpskog naroda.

Ivan Todosijević, smenjeni ministar za administraciju lokalne samouprave u Vladi Kosova
Ivan Todosijević, smenjeni ministar za administraciju lokalne samouprave u Vladi Kosova

Napadi na člana predsedništva Srpske liste Ivana Todosijevića, kao između ostalog i na Vesnu Mikić i Nenada Rikala, pokazuju nažalost i spremnost pojedinaca iz redova našeg naroda da zarad šake evra izdaju svoj narod i potkazuju najbolje među sobom.

Istina, nas bi više zabrinulo da naše predstavnike u Prištini tapšu po ramenu, nego što ih zbog vernosti prema svom narodu i svojoj državi smenjuju.

Podsećamo međunarodnu zajednicu da su ove smene članova Srpske liste primer etničke netrpeljivosti, kršenja ljudsih prava i uvođenje verbalnog delikta, kao i pokušaj da se umesto legalnih srpskih predstavnika iza kojih stoje skoro svi Srbi na Kosmetu imenuju poslušnici koje je naš narod već prozvao pravim imenom - “privatni Srbi kosovskih Albanaca”, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Srpska lista, partija koja je na proteklim parlamentarnim izborima dobila najviše glasova Srba na Kosovu, imala je tri mistra u Vladi Kosova iz svojih redova. Danas ima samo jednog - Dalibora Jevtića, koji je na čelu ministarstva za zajednice i povratak. Pored Todosijevića, koji je danas smenjen, premijer Kosova smenio je početkom februara ove godine i ministra poljoprivrede Nenada Rikala.

Musliu: Pored smene, Todosijevića bi trebalo uhapsiti

Betim Musliu iz Kosovskog instituta za pravosuđe izjavio je da je smenjivanje ministra administracije lokalne samouprave Ivana Todosijevića očekivan potez. On je, kako prenosi “Klan Kosova”, rekao da Todosijevićeva izjava protiv NATO-a i Albanaca sadrži govor mržnje i da prema njegovim rečima, samo otpuštanje sa položaja ministra nije dovoljno i da treba preduzeti i druge akcije.

"Na Kosovu još postoje otvorene rane, jer postoje žrtve koje još nisu dočekale pravdu. Očekivao sam da pored otpuštanja treba druge radnje da preduzme i glavni državni tužilac specijalnog tužilaštva, da se ispita ministar i preduzmu mere za njegovo hapšenje nakon podsticanja govora mržnje. Mi imamo pravosudni sistem, koji je izgrađen na partijskoj osnovi i ne očekujem takve akcije“, rekao je Musliu.

XS
SM
MD
LG