Linkovi

Diskriminisana zbog stava o NATO bombardovanju?


Vesna Mikić, bivša zamenica ministra pravde u vladi Kosova
Vesna Mikić, bivša zamenica ministra pravde u vladi Kosova

Prema mnogim izveštajima, nije retkost da su žene na Kosovu diskriminisane u mnogim oblastima društvenog života i da je odnos pojedinih poslodavaca ili rukuovodilaca institucija prema ženama drugačiji u odnosu na muškarce. Jedan od poslednjih primera je smena Vesne Mikić sa mesta zamenice ministra pravde. Mikićevu je premijer kosova Ramuš Haradinaj pre oko dve nedelje smenio zbog njenog stava o NATO bombardovanju Jugoslavije. Međutim gotovo identičan stav izneo je i ministar za lokalnu samoupravu Ivan Todosijević koji je i dalje član Vlade Kosova. Da li je i ko u ovom slučaju diskriminisan, a ko je eventualno počinio diskriminaciju?

Smenjena zbog iznošenja stava o NATO bombardovanju - diskriminacija ili ne?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

Povodom 20 godina od NATO bombardovanja Savezne Republke Jugoslavije zamenica ministra pravde u Vladi Kosova Vesna Mikić je na svom Fejsbuk nalogu 24. marta ove godine napisla:

„Na današnji dan, pre tačno 20 godina, nad jednom suverenom zemljom koja se deceniju unazad borila protiv albanskog terorizma u okviru svojih granica, izvršen je namerno planiran genocid od strane NATO alijanse“, navela je Mikićeva.

Dan posle ove objave, premijer Kosova Ramuš Haradinaj smenio je Vesnu Mikić sa mesta zamenice ministra pravde, navodeći da u kosovskoj vladi i kosovskim institucijama "nema mesta za pojedince, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, koji mogu da omalovažavaju zajedničke evroatlantske vrednosti".

Rešenje o smeni Vesne Mikić, koje je potpisao premijer Ramuš Haradinaj
Rešenje o smeni Vesne Mikić, koje je potpisao premijer Ramuš Haradinaj

Međutim, sličan stav o NATO bombardovanju Jugoslavije izneo je i ministar za lokalnu samoupravu u Vladi Kosova Ivan Todosijević u Zvečanu, na obeležavanju 20 godina od NATO bombardovanja, ali on za razliku od Vesne Mikić nije smenjen.

“Povod za agresiju na našu zemlju bila je takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom random mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovu i Metohiji", rekao je Todosijević.

Advokat Edvard Gaši za Glas Amerike kaže da u ovom slučaju postoje elementi diskriminacije, jer je premijer Kosova nejednako postupio prema Vesni Mikić u odnosu na Ivana Todosijevića. Međutim Gaši smatra da je premijer Kosova zapravo diskriminaciju počinio time što je uopšte smenio Vesnu Mikić jer, kako kaže, u demokratskom društvu svako ima pravo na svoje mišljenje. On smatra da bi premijer trebalo da koriguje svoj postupak.

„Ima jedan aršin kada je u pitanju neopravdano sankcionisanje - treba ispraviti grešku prema jednom licu koje je sankcionisano, a ne sankcionisati druge zbog sličnog ili istog mišljenja. Znači političari treba da budu odmereni i da saniraju posledice neodmerenih postupaka. Prema tom aršinu, svako može da bude smenjen sa bilo kog mesta zato što je javno izneo mišljenje. Pa na šta to liči“, pita Gaši.

Zašto je premijer Kosova nejednako postupio prema članovima Vlade na čijem je čelu Vesni Mikić i Ivanu Todosijeviću i time možda prekršio zakon protiv diskriminacije i član 24. Ustava Kosova, koji se odnosi na diskriminaciju danas u Vladi Kosova nismo uspeli da saznamo, jer se premijer Ramuš Haradinaj nalazi u Sjedinjenim Američkim državama.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG