Linkovi

Protest u Gračanici: Zabranom dinara ugroženi pacijenti i rad zdravstvenih ustanova


Gračanica: Protest zdravstvenih radnika zbog zabrane dinara
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00

Gračanica: Protest zdravstvenih radnika zbog zabrane dinara

Više od sto zdravstvenih radnika sa centralnog Kosova protestovalo je u Gračanici zbog uredbe Centralne banke Kosova o uvođenju evra kao jedine zakonite valute.

Ta odluka podrazumeva obustavu upotrebe srpskog dinara u platnom prometu Kosova što je izazvalo zabrinutost i nezadovoljstvo građana srpske nacionalnosti koji plate i socijalna davanja primaju iz Srbije.

Skup je održan ispred zgrade Pošte koja funkcioniše u sistemu Srbije.

Okupljeni su rekli da su na bankomatu pokušali da podignu svoje plate - ali novca nije bilo.

Do sada smo platu primali na ovom mestu. Međutim od 1. februara odlukom kosovskih vlasti smo primorani da za svoje plate idemo do najbliže ekspoziture Komercijalne banke u Kuršumliji. To je za većinu dodatno maltretiranje i trošak. Koleginica je nedavno morala da uzme slobodan dan da bi otišla da podnese zahtev za izdavanje platne kartice. Maltretirala se, kako na jednoj, tako i na drugoj strani administrativnog prelaza. Tamo je čekala tri sata upravo da bi završila jedan najobičniji administrativni postupak, koji smo mi do sada ostvarivali ovde“, rekao je doktor Doma zdravlja Gračanica Dalibor Stojanović.

Sa skupa je poručeno da odluka kosovskih vlasti o zabrani upotrebe dinara pogađa sve ustanove koje na Kosovu finansira Beograd, a posebno je kako je rečeno ugrožen rad zdravstvenih ustanova, a samim tim i pacijenata.

Među njima (pacijentima) ima dosta starih osoba, bolesnih, nemoćnih, polupokretnih ili nepokretnih koji nemaju apsolutno nikakvu mogućnost da odu u centralni deo Republike Srbije da podignu svoje penzije ili socijalna davanja, pa kako će onda uspeti da se prehrane, da kupe lekove kojih nažalost nema dovoljno u zdravstvenim ustanovama", poručio je specijalista intenzivne zdravstvene nege Vladimir Petković.

Sa skupa je pozvao međunarodnu zajednicu da zdravstvenim radnicima i pacijentima obezbede, kako se izrazio, pravo na život i egzistenciju.

Dalibor Stojanović je podsetio da su neki od pacijenata u obavezi da plaćaju participaciju za zdravstvene usluge.

"Sada kada je zabranjena upotreba dinara sve to dovodi u opasnost pružanja zdravstvene zaštite odnosno dovodi u pitanje našu egzistenciju, naš opstanak i ostanak na ovim prostorima”, naveo je doktor on.

Doktorka Doma zdravlja Kosovo Polje Zorica Jovanić ocenila je da su mnogi ljudi na Kosovu, a posebno najugroženiji, svi ostavili na cedilu.

Na žalost niko nas ne čuje, ne možemo ništa, i to je problem. Ali hajde da se dogovorimo, da sednemo i da kažemo šta treba da uradimo jedni sa drugima, da bismo živeli u miru jedni pored drugih, ako ne možemo zajedno i da jednostavno zaboravimo sve ono što je iza nas i da živimo u nekim boljim uslovima i nekom lepšem vremenu. To je poenta”, navela je Jovanić.

Potpredsednik Vlade Kosova Besnik Bisljimi nedavno je izjavio da će Vlada Kosova uskoro napraviti listu od deset mera da građani koji primaju novac iz Srbije ne bi bili oštećeni.

Nedavno je i Centralna banka Kosova preduzela dodatne mere u okviru svojih akcija za lakše sprovođenje uredbe o gotovinskim operacijama u evrima i dala tranzicioni rok od najviše tri meseca.

Jedna jedna od tih mera odnosi se na i na olakšavanje uslova za otvaranje računa u nekoj od kosovskih banaka, gde bi građani plate koje im uplaćuje Beograd, primali u evrima.

XS
SM
MD
LG