Linkovi

Protest Srba na severu Kosova zbog ukidanja dinara


Protest Srba u Severnoj Mitrovici zbog ukidanja dinara na Kosovu, 12. februar 2024. (VOA/Budimir Ničić)
Protest Srba u Severnoj Mitrovici zbog ukidanja dinara na Kosovu, 12. februar 2024. (VOA/Budimir Ničić)

Nekoliko hiljada ljudi protestovalo je u Severnoj Mitrovici da bi, kako je rečeno, skrenuli pažnju na težak položaj Srba na čitavom Kosovu, koji je posebno otežan nakon odluke Prištine o ukidanju upotrebe dinara. Građani su nosili transparente na kojima je pisalo - „Penziju sam čitav život sticao, ne dam je Kurtiju“, „Evropo, otvori oči!“, „Bez socijalnih primanja nećemo imati ni za hranu“, „Ovo je okupacija!“.

Inicijator protesta bilo je Udruženje ujedinjenih penzionera, a skup su podržale i dve Srpske političke partije – Srpska lista i Srpska demokratija.

Dušanka Đorović iz Udruženja ujedinjenih penzionera, rekla je na skupu da nisu tačne tvrdnje zvaničnika u Prištini da penzioneri mogu da otvaraju račune u pojedinim kosovskim bankama i podižu srpske penzije.

„Te banke ne priznaju uplatu novca, dotok novca, na osnovu rešenja o našim penzijama ostvarenih kod našeg PIO-a, odnosno ne priznaju srpski PIO. Umesto sad da, po stare dane, svi mi igramo se sa svojim unucima, mi ovako i na ovaj način, zajedno sa svima vama, na ulici, ostvarujemo osnovna elementarna prava, pravo na parče hleba i na život“, rekla je Đorović.

Skupu u Severnoj Mitrovici prisustvovali su i prosvetni radnici iz svih srpskih sredina na Kosovu kako severno, tako i južno od reke Ibar.

“Ovim što vlada u Prištini zabranjuje dinar, ona dobro zna da nije to puka zabrana dinara. To je mnogo više od toga. To je ustvari katanac na sve srpske škole, a samim tim i pravo na školovanje naše dece. Ako neko misli da možemo da funkcionišemo bez upotrebe dinara, vara se. Mi smo ovde da zatražimo da nas neko u Evropi čuje i urazumi vladu u Prištini, da utiče na njene sulude odluke, jer prosto je neverovatno da ova odluka ostane na snazi“, rekla je na skupu direktorka Osnovne škole u Ugljaru kod Kosova Polja Vesna Martinović.

Pored penzionera i prosvetnih radnika protest su podržali i zdravstveni radnici. Doktor Dragiša Milović iz mitrovičkog zdravstvenog centra naveo je da će ako odluka o ukidanju dinara ostane na snazi građanima biti uskraćeno jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo na lečenje.

„U KBC radi 1600 ljudi, leče se i Srbi i Albnaci, Bošnjaci, Romi, Goranci. Ovom odlukom, ako ostane na snazi, svima njima biće uskraćeno jedno od osnovnih životnih prava – pravo na lečenje. I zato je ovo prilika, bez obzira na sve ove teškoće, da pozovemo one koji odlučuju, predstavnike međunarodne zajednice ovde, ambasadore Kvinte da jednu ovakvu odluku zabrane - stave van snaga. Nema pravo Priština i Kurti da zabranjuju dinar “, kazao je Milović.

Vučić i Kurti na sednici Saveta bezbednosti o Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

S druge strane, premijer Kosova Aljbin Kurti je u video obraćanju u nedelju na srpskom jeziku naveo da Uredba centralne banke Kosova ne zabranjuje Srbiji da pomaže građane na Kosovu finansijski i da suprotne tvrdnje jesu laži i propaganda čiji je cilj stvaranje etničkih tenzija.

On je istakao da “pravilnik Centralne Banke obezbedjuje legalnost i transparentnost uvezenog novca na osnovu Ustava i monetarne politike Evropske Unije”.

“Dakle Kosovo nije zabranilo dinar, kao što nije zabranilo dolar, funtu ili švajcarski franak. Jedina je razlika u tome što od 1. februara ne može ući novac preko granice u džakovima, kao što ne može ni u jednoj demokratskoj državi, već isti može doći preko bankovnih računa, podignut u eurima. Ova politika štiti gradjane od pretnji organizovanog kriminala, trgovanja oružjem i pranja novca.”

Centralna banka Kosova donela je krajem prošle godine uredbu prema kojoj je od 1. februara evro jedina valuta za obavljanje gotovinskih i platnih transakcija. Međutim Centralna banka Kosova saopštila je u ponedeljak da će u naredna tri meseca preduzeti dodatne mere “kako bi se obezbedio prelazni period za sprovođenje uredbe o gotovinskim operacijama”.

XS
SM
MD
LG