Linkovi

Stejt department: SAD duboko razočarane odlukom Kosova da nastavi sa ukidanjem dinara


Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu, arhiva (Alastair Pike / AFP)
Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu, arhiva (Alastair Pike / AFP)

SAD su duboko razočarane i protive se planovima Kosova da nastavi sa primenom odluke o restrikciji unosa stranih valuta, uključujući i srpski dinar, navodi se u pisanom odgovoru Stejt departmenta na upit Glasa Amerike povodom novih pravila platnog prometa na Kosovu. Kako navode, "posledica ovakvih i sličnih jednostranih poteza ogrančava opcije Amerike koja nastupa kao zastupnik Kosova u međunarodnoj areni".

Od 1. februara, kako je predviđeno odlukom Centralne banke Kosova (CBK) za plaćanja će se koristiti samo evri - čime je okončana upotreba dinara. Kako je pojašnjeno, to ne znači da će biti kazni za posedovanje valuta sem evra, ali podrazumeva da neće biti dozoljen unos novca ako institucije koje vrše transakciju nemaju licencu CBK.

SAD su već jednom pozvale da se takva odluka preispita i da se njena primena odloži.

"Pozivamo ponovo da se momentalno odloži primena odluke, dok se ne ispune zadovoljavajuće procedure u skladu sa evropskim standardima, i dok se stanovništvo ne informiše dovoljno o tome kako će se odvijati tranzicija. Ova odluka je doneta bez adekvatne pripreme i konsultacija", piše u odgovoru portparola Stejt departmenta Glasu Amerike.

Navodi se i da je od "kosovskih vlasti zatraženo da objasne koji će akutni problem biti rešen novim pravilima i da li je neophodna hitnost u tom procesu".

"Nismo dobili adekvatan odgovor", navodi Stejt department i dodaje da "mnogi građani na Kosovu sada ne znaju kako će platiti račune, niti primati penzije".

"Ovaj potez nije u skladu sa posvećenošću Kosova da probleme manjinske srpske zajednice rešava kroz dijalog pod okriljem EU. Dobra vladavina i dobra međunarodna partnerstva zahtevaju vreme da se procene posledice, da se čuju različite perspektive, i konsultuje sa drugima u pronaleženju fukncionalnog rešenja", zaključuje se u odgovoru Stejt departmenta.

Međunarodna zajednica je tražila da Kosovo odloži sprovođenje ove odluke, uz obrazloženje da postoji zabrinutost da bi mogla da ima negativan uticaj na kosovske Srbe.

EU "zabrinuta zbog posledica po život Srba i drugih zajednica"

Evropska unija je navela da je "primila k znanju nova pravila Centralne banke Kosova koja su danas stupila na snagu".

"Uredba ima za cilj da unapredi transparentnost finansijskih tokova, da obezbedi finansijsku stabilnost i da se bori protiv pranja novca i falsifikovanja", navodi EU.

Navodi se i da će uredba uticati i na finansijsku podršku koju kosovski Srbi dobijaju od Srbije.

"Evropska unija je zabrinuta zbog posledica koje bi ova odluka mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica širom Kosova zbog odsustva prethodnih konsultacija, posebno zbog njenog uticaja na škole i bolnice, s obzirom na očigledno odsustvo alternativa u ovom trenutku.Kratak prelazni period za primenu uredbe, u kombinaciji sa nedostatkom informacija i praktičnih rešenja za sve pogođene zajednice, rizikuje da ozbiljno zakomplikuje njihove živote".

Evropska unija apeluje na Kosovo da obezbedi "dovoljno dug period tranzicije i da pronađe rešenje za ovo pitanje putem pregovora u okviru dijaloga pod okriljem EU, navodi se u saopštenju.

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi izjavio je u sredu da će vlada pokrenuti kampanju informisanja građana o ovoj uredbi, dodajući da se nada da će biti razgovora između centralnih banaka Kosova i Srbije da se pronađe mehanizam za transparentan prenos novca.

Vlada Kosova je saopštila da su sve komercijalne banke u zemlji dobile instrukcije da otvore filijale na severu gde se nalaze opštine u kojoj su Srbi većina, dok ih je CBK obavezala da korisnicima obezbede osnovne račune bez ikakvih troškova.

Posle upozorenja Vlade Kosova da neće odlagati primenu odluke CBK-a, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima zemalja Kvinte i Delegacije EU, ali je posle tog sastanka samo kratko rekao da bi "svaka formalna reč bila suvišna". Kvinta i EU se nisu oglasile posle sastanka.

Direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković izjavio je u sredu za RTS da se sa predstavnicima Kvinte i EU razgovaralo o ukidanju dinara, da "razgovori nikada nisu bili teži" i da je kosovski premijer Aljbin Kurti "glavni krivac".

Predsednik Srbije bi, kako prenose mediji, trebalo da se obrati javnosti u petak 2. februara.

XS
SM
MD
LG