Linkovi

U Srbiji još 68 zaraženih, deset hiljada građana pod pojačanim nadzorom


Red za testiranje ispred Instituta Torlak
Red za testiranje ispred Instituta Torlak

U Srbiji je registrovano još 68 novih slučajeva zaražeih koronavirusom na 3.175 testiranih, a u protekla 24 sata preminula je još jedna osoba, navodi se na sajtu covid19.rs

Na respiratorima je 25 pacijenata, a broj hospitalizovanih je 337.

Ukupno je u Srbiji od početka pandemije od koronaviursa umrla 741 osoba, a zvanični podaci pokazuju da je zaraženo skoro 33 hiljade ljudi.

Od 18. septembra na snazi je mera Kriznog štaba koja podrazumeva pojačan nadzor za putnike iz inostranstva, odnosno od svakog građanina zahteva da elektronski prijavi ulazak u zemlju, tom prilikom uradi test samoprocene na kovid i ako ima simptome - da se javi u kovid ambulantu. Ukoliko građani nemaju simptome, taj test treba da urade ponovo za 10 dana.

Putnicima iz inostranstva nije ograničeno kretanje, ali Krizni štab je ranije preporučio da deca koja se vrate sa letovanja u inostranstvu 10 dana ne idu u školu ili vrtić.

Od kada je mera stupila na snagu, za pojačan nadzor se prijavilo deset hiljada građana, rekla je za RTS direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović.

Ona je kazala da je među prijavljenima bilo sumnji na kovid i da u tom slučaju treba da odu u kovid ambulantu.

Jovanović je istakla da građani koji ne mogu elektronski da se prijave, treba da odu kod svog izabranog lekara i da to važi za sve - bez obzira na to da li imaju simptome kovida ili ne.

Direktorka "Batuta" kaže da se rizik povećava u celoj EU, a da je povoljnija situacija u Srbiji rezultat kolektivne odgovornosti i primene mera.

XS
SM
MD
LG