Linkovi

Više od 400 zaraženih, epidemiolozi očekuju da kriva krene silaznim putem


Medicinska sestra ispred Infektivne klinike u Beogradu
Medicinska sestra ispred Infektivne klinike u Beogradu

U Srbiji je registrovano još 411 pozitivnih na koronavirus, na 9.560 testiranih. Preminulo je još devet osoba, od početka epidemije 543, saopšteno je na redovnoj konferenciji za novinare Kriznog štaba.

Prema zvaničnim podacima, 171 pacijent je na respiratoru, dok je 4.571 osoba na bolničkom lečenju.

Epidemiološkinja i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević rekla je da se već nedeljama beleži stabilan broj potvrđenih slučajeva i da je veliki broj testirani, te da se već neko vreme govori o platou.

"Ali imamo i dobre parametre, sve manji broj zahteva za hospitalizacijom i sve manji broj pacijenata se javlja u kovid ambulante. Dobar pokazatelj je to što je na području Niša testirano 117 osoba, a jedan je pozitivan“

Kisić Tepavčević je rekla da je "ovo prelomni trenutak i da se očekuje da krivulja krene silaznim tokom", ali da i dalje treba striktno sprovoditi zaštitne mere poput nošenja zaštitnih maski.

Članica Kriznog štaba je rekla da je nije doneta odluka o uvođenju karantina za one koji dolaze iz inostranstva, ali da se takva diskusija uvek vodi.

Minsitar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je za TV Pink da je najveći broj zaraženih u Beogradu - čak 42,81 odsto. Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon ocenio je ranije da je Beograd "epidemiološka bomba".

U nedelju je u Srbiji zabeležen rekord u broju registrovanih slučajeva na dnevnom nivou.

Vučić sa kineskom ambasadorkom o vakcini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa ambasadorkom Kine Čen Bo o rezultatima kineskih stručnjaka u razvoju vakcine protiv korona virusa i izrazio zadovoljstvo njihovim napretkom, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Predsednik Srbije je ponovo zahvalio Kini na podršci koju Srbija dobija od te zemlje i njenog predsednika Ši Đinpinga tokom pandemije koronavirusa.

Raste broj lekara koji traže smenu Kriznog štaba

Više od 2.700 lekara potpisalo zahtev za smenom Kriznog štaba u neformalnoj grupi "Ujedinjeni protiv kovida".

Oni traže da se formira novi Krizni štab jer tvrde da je aktuelni izazvao zdravstvenu krizu i da je izgubio kontrolu nad epidemiolškom situacijom.

Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević kazala je za TV Pink da ne planira da napusti Krizni štab i da "svako ima pravo na svoje mišljenje".

Ona je ranije negirala da je Krizni štab izgubio kontrolu nad epidemiološkom situacijom.




XS
SM
MD
LG