Linkovi

Još devet umrlih, nadležni negiraju da je pacijent preminuo jer nije bilo respiratora


Medicinski radnik u zaštitnoj opremi ispred Infektivne klinike u Beogradu
Medicinski radnik u zaštitnoj opremi ispred Infektivne klinike u Beogradu

U Srbiji je od koronavirusa obolelo još 412 osoba, a u proteklom danu testirano je 11.079, saopšteno je na redovnoj konferenciji za novinare Kriznog štaba.

Preminulo je još devet pacijenata, ukupno je 508 smrtnih slučajeva.

Na respiratoru je 185 pacijenata, a ukupno je više od 22 hiljade inficiranih.

Brnabić: Niko u Srbiji nije preminuo jer nema respiratora

Dobar deo konferencije za novinare bio je posvećen izveštaju novinske agencije AFP koja je objavila da je pacijent Ljubiša Đurić, otac momka koji je zbog rečenice "Ćale, ovo je za tebe" postao zaštitni znak protesta u Beogradu, preminuo u KBC Zemun jer nije bilo slobodnih respiratora. AFP se pozvao na izveštaj lekara iz bolnice, preneo je N1.

Premijerka je negirala navode francuske novinske agencije.

"Moram da kažem građanima Srbije da tokom čitave borbe proiv pandemije ne postoji osoba koja nije dobila podršku respiratora ukoliko je bila potrebna i kada je bila potrebna. Ne postoji niko u Srbiji ko je preminuo zato što nije bilo respiratora ili čekajući na respirator."

Brnabić je kazala da joj je nejasno zašto ovakve informacije dolaze od strane medijske agencije iz zemlje u koja je trpela strašne posledice koronavirusa.

"Ovo što se plasira preko stranih medijskih agencija je bezočna laž i ništa drugo do laži. Mi ovde nećemo dozvoliti da se po Srbiji pljuje i da se Srbija unižava iz političkih razloga", rekla je premijerka.

Direktor KBC Zemun Dragoš Stojanović objasnio je da u toj bolnici postoji nekoliko odeljenja intezivne nege i da je tačno da u respiratornom centru u kojem je Đurić bio smešten u tom trenutku nije bilo mesta, ali da je bilo slobodnih respiratora na preostalim odeljenjima intenzivne nege.

Stojanović je rekao da je konzilijum lekara, na osnovu dobrog stanja pacijenta, odlučio da ne bude priključen na respirator, a da je smrt nastupila usled naglog pogoršanja stanja.

Minsitar zdravlja Zlatibor Lončar je na insistiranje novinara N1 da razjasni sadržaj dokumenta na koji se poziva AFP, rekao da je sprovedena interna kontrola u zemunskoj bolnici.

"Ako mislite da ste vi ili AFP da odlučite kada će pacijent biti intubiran, ja mislim da niste merodavni", kaže ministar zdravlja.

Lončar je demantovao da lekari, koji su potpisnici otvorenog pisma vladi u grupi "Ujedinjeni protiv kovida", snose posledice toga što su istupili javno i zatražili smenu Kriznog štaba.

Premijerka Ana Brnabić je prokomentarisala peticiju lekara i rekla da je u najnovijem rangiranju zdravstvenih sistema evropskih zemalja, Srbija se od 35 zemalja nalazi na 18. mestu.

"Razumem da su ljudi koji su potpisali peticiju frustrirani, ali da kažete da je zdravstveni sistem pred kolapsom - pa koji zdravstveni sistem nije pred kolapsom? Ali naš i dalje stoji".

XS
SM
MD
LG