Linkovi

U Srbiji još 137 obolelih, moguće ograničenje rada noćnih klubova


Medicinski radnici u Kliničkom centru Vojvodine
Medicinski radnici u Kliničkom centru Vojvodine

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano još 137 obolelih od koronavirusa, pa je ukupan broj zaraženih 13.372. Preminula je još jedna osoba, ukupan broj žrtava je 264, navodi se na sajtu Covid19.rs

Prema dostupnim podacima, porastao je i broj aktivnih slučajeva na 954, a i broj pacijenata na respiratoru povećan je na 24.

Porast broja obolelih beleži se i u Vojvodini, gde je proteklih nedelja broj obolelih bio jednocifren, a sada se opet broje u desetinama, saopštila je Pokrajinska vlada. Kako se navodi u saopštenju, pre tri dana bilo je 13 novih slučajeva, dan kasnije 30, a u sredu su registrovana 24 nova slučaja zaraze.

Povodom aktuelne epidemiološke situacije, epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je da se oseća zabrinuto jer raste broj obolelih--

On je za N1 istakao da su žarišta u Novom Pazaru i Beogradu, prvenstveno zbog proslava i povratka studenata u domove.

"U principu, sva ova prenošenja vezana su za proslave, bila je proslava Bajrama, posle se nadovezalo na predizborne aktivnosti, tamo gde su bile i gde su bile masovne, moglo je doći do prenošenja, sami izbori nisu bili neka ozbiljna pretnja, jer su organizovani sa zaštitnom opremom", kaže Kon.

U vezi sa aktuelnom epidemiološkom situacijom razmatra se ponovo ograničavanje rada noćnik klubova, rekla je zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

Ona je za TV Pink rekla da je najviše obolelih od Kovida 19 među mlađom populacijom, te da se mora primeniti "nepopularna mera" ograničavanja rada noćnih klubova jer je reč o najvećem rasadniku infkecije.

Posebno je rizično, kako je istakla, to što mnogi od mladih koji izlaze, žive u kući sa starijim osobama ili hroničnim bolesnicima.

Odbacila je mogućnost uvođenja vanrednog stanja, ali je istakla da se moraju poštovati mere - nošenje maske u zatvorenom i držanje distance - i da svako mora da se ponaša kao da je potencijalno zaražen.

U Srbiji su dozvoljena okupljanja sa neograničenim brojem ljudi u otvorenom i zatvorenom prostoru, igraju se utakmice sa publikom, održan je teniski turnir u Beogradu. Nedugo posle toga, domaćin turnira, srpski teniser Novak Đoković objavio je da je pozitivan na koronavirus.

Zbog rasta broja obolelih, Krizni štab je odlučio da propiše obavezno nošenje maski u gradskom i međugradskom prevozu i da preporuči nošenje maski u zatvorenim prostorijama, uz obavezno držanje fizičke distance.

XS
SM
MD
LG