Linkovi

Krizni štab: Obavezne maske u prevozu, preporučene u zatvorenom


Virus Outbreak Serbia
Virus Outbreak Serbia

Krizni štab Vlade Srbije razmatrao je aktuelnu epidemiološku situaciju u zemlji i odlučio da je od danas obavezno nošenje maski u gradskom i međugradskom prevozu, te da putnici koji ih ne budu imali neće moći da uđu u prevoz.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, maske ne moraju biti hiruške ni medicinske, mogu biti i pamučne.

Krizni štab je preporučio da se u ostalim zatvorenim prostorijama nose maske, posebno u bankama, poštama, tržnim centrima.

Kako se navodi, Krizni štab će u narednim danima nastaviti da razmatra situaciju.

Prema novim podacima, u Srbiji je broj zaraženih premašio 13 hiljada, pošto su u protekla 24 sata registrovana još 102 nova slučaja zaraze. Jedna osoba je preminula, pa je ukupan broj žrtava povećan na 263.

Broj aktivnih slučajeva je povećan na 775, a 19 pacijenata je na respiratoru.

Istraživanje BIRN-a, međutim, pokatzalo je da je broj umrlih i zaraženih daleko veći nego što se saopštavalo.

Niko od zvaničnika nije potvrdio ni demantovao ovakve navode.

"Stezanje obruča oko virusa"

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković ocenio je za RTS da je situacija sa epidemijom koronavirusa zabrinjavajuća i da treba malo "stegnuti obruč" da ne bi došlo do širenja.

On je kazao da se mora sprečavati razbuktavanje epidemije u široj populaciji, a kao važan korak ka tome naveo nošenje maski u zatvorenom prostoru i javnom prevozu, prenosi Fonet.

Janković je komentarisao i veliki broj gledalaca na utakmicama i turnirima, i rekao da je Krizni štab preporučio da svako drugo sedište na tribinama bude prazno, ali da nije bilo sankcija ako se to ne poštuje, pa je sve bilo na organizatorima. U Srbiji je odigran teniski turnir, kao i derbi između Partizana i Crvene Zvezde. Košarkaški savez Srbije je odlučio da otkaže trening kamp od 25. juna od 5. jula na Kopaoniku.

I epidemiolog Predrag Kon je ranije na svom Fejsbuk profilu upozorio da je vraćanje nekih mera moguće, iako je isključio ponovno uvođenje vanrednog stanja.

XS
SM
MD
LG