Linkovi

U Srbiji 157 novih slučajeva, prvi vikend bez totalne zabrane kretanja


Policijski čas u Srbiji prvog vikenda u maju biće kao radnim danima od 18h do 5h ujutru
Policijski čas u Srbiji prvog vikenda u maju biće kao radnim danima od 18h do 5h ujutru

Prema najnovijim podacima, u Srbiji je od koronavirusa obolelo ukupno 9362 ljudi, a u poslednja 24 sata registrovano je novih 157 slučajeva. Preminule su još četiri osobe, a ukupan broj žrtava je 189.

Istovremeno raste broj izlečenih građana - sada ih je 1426.

Infektološkinja Ivana Milošević rekla je na redovnoj konferenciji za novinare da je ohrabrujuće što je broj novoinficiranih 3,08 odsto u odnosu na broj testiranih, ali da su "iza nas i dalje mučne brojke obolelih i umrlih".

"Mere su relaksirane, ali apelujemo da se poštuju sve procedure za kontakte koje će biti savdetovane od epidemiologa da bi sve bilo pod kontrolom", rekla je Milošević.

U Srbiji ovog vikenda, posle nekoliko nedelja, prvi put na snazi nije totalna zabrana kretanja. Policijski čas u subotu i nedelju počeće kao radnim danom u 18h i trajaće do 5h ujutru. Na snazi je zabrana okupljanja više od dvoje ljudi.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović pozvao je sve građane da poštuju policijski čas.

„Važno je da ostavimo po strani političke i sve druge razlike i da svi poštuju mere Vlade Srbije. Policijski čas nije uveden da bi se neko sprečio da šeta, već isključivo da bi se sačuvalo zdravlje ljudi. Policija će nastaviti da obavlja svoj posao, kao i do sada. Policijski službenici će intervenisati, bez obzira na sve maliciozne komentare, dokumentovaće svaki slučaj i o tome obaveštavati nadležna tužilaštva i sudove, koji će odlučivati o daljem postupanju“, navodi se na sajtu MUP-a.

Od ponedeljka mogu da se otvore kafići i restorani, dok je tržnim centrima dozvoljeno otvaranje 8. maja. Vrtići počinju da rade 11. maja.

Protekle nedelje otvoreni su frizerski i kozmetički saloni, teretane i fitnes centri.​

"Buka protiv diktature - opravdan prkos građana"

U Srbiji se od nedelje, 26. aprila svako veče u 20.05 organizuje akcija "Digni glas - bukom protiv diktature" koju je pokrenula Inicijativa Ne davimo Beograd. Građani se pozivaju da sa prozora i terasa naprave buku kako bi pokazali nezadovoljstvo potezima aktuelne vlasti.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Zoran Stojiljković sve masovnije učešće građana u toj akciji smatra opravdanim građanskim prkosom.

"Protestnu buku smatram znakom buđenja iz stanja apatije i neverice u svaku mogućnost otpora, znakom nepristajanja na ponižavajući položaj podanika koji samo trebaju da slušaju i apladiraju, dakle činom građanskog prkosa", ocenio je Stojiljković, prenosi Fonet.

On je dodao da masovna podrška i simpatije za ovakav protest govore da je ljudima dosta i izolacije i suspendovanja demokratije, pa čak i osnovnih građanskih prava.

Kao odgovor na akciju "Bukom protiv diktature", pristalice vlasti počele su da pale baklje na krovovima zgrada u vreme trajanja policijskog časa, oko 20.30.

Incijativa Ne davimo Beograd je ocenila da je odluka o paljenju baklji i
razvlačenju ozvučenja, kao i organizacija protesta "vlasti protiv građana", odraz slabosti i straha vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Buka kojom se građani bore protiv diktature, a koja je odjeknula sa naših prozora i terasa u trenutku kada nam druga sredstva nisu dostupna zbog opasnosti od pandemije, očigledno je da boli vlast", ocenila je Inicijativa u saopštenju.

XS
SM
MD
LG