Linkovi

Zabrana kretanja od danas do subote, struka kaže - kompromisno rešenje


Vlada Srbije usvojila je odluku o još jednom policijskom času za 1.maj, Foto; official website

Vlada Srbije usvojila je na sednici odluku da će policijski čas početi danas 30. aprila u 18 sati i trajati do subote, 2. maja, u 5 časova ujutru, navodi se u saopštenju.

Građani stariji od 65 godina moći će u petak da izađu u šetnju dva puta u trajanju od po sat vremena, u bilo koje doba dana najviše šest stotina metara od mesta stanovanja.

U subotu i nedelju zabrana kretanja počinje u 18 časova i traje do 5 časova ujutru narednog dana. Tada najstariji sugrađani mogu izaći u šetnju jednom, pod istim pravilima, u periodu zabrane kretanja od 18 časova do 5 časova ujutru.

U saopštenju se naglašava da je tokom vikenda, u cilju smanjivanja socijalnih kontakata na minimum, i dalje na snazi zabrana okupljanja više od dvoje ljudi na otvorenom prostoru i da će ovu meru strogo kontrolisati nadležni organi.

Kompromisno rešenje

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je ranije da je apspolutno preterana rasprava o vanrednom stanju tokom vikenda i 1. maja jer je to poslednji vikend sa zabranom, a može da se desi da "pokvari sve" i dodao da se ne oseća dobro zbog ublažavanja.

Kon je za RTS rekao da su lekari insistirali da bi trebalo izdržati produženi policijski čas tokom vikenda.

"Ono sto je bila ideja je da se potpuno relaksiraju stariji što je, po nama, u ovom trenutku najznačajnije, da im se obzebedi da mogu da hodaju slobodno tokom čitavog perioda, to je bila suština predloga, ako ne računamo da bi se i frekvencija kontakata time sprečila", rekao je Kon.

Navodi da je mera zabrane kretanja koja traje od četvrtka u 18.00 do subote u 5.00 "kompromisno rešenje".

Poslednji podaci

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano još 285 slučajeva virusa korona, ukupno 9.009, preminulo je još šest osoba, ukupno 179, a ukupno je izlečeno 1.343, saopštio je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Hospitalizovano je 2.479 pacijenata, a na respiratoru je njih 71. Ukupan broj tesiranih do sada je 85.645 osoba, dok je broj izlečenih je 1.343.

U poslednja 24 sata preminulo je šest osoba, dva muškarca i četiri žene, ukupno 179.

Gojković je naveo i da izlazimo iz faze izolacije i ulazimo u fazu lične odogovornosti te zbog toga posebno upozorava na potrebu poštovanja preporuka o izbegavanju kontakata, što ostaje ključno u narednom periodu.

Gojković je apelovao na sve koji ne moraju da izlaze napolje za vikend, to i ne čine.

"To je jednoglasan zaključak Kriznog štaba zdravstvene struke. Mere ostaju iste u subotu i nedelju, kao danas, i molimo po hiljaditi put za ličnu odgovornost, maksimalo izbegavanje kontakata, jer to je ključ u narednom periodu, a ne samo za vikend", rekao je Gojković.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG