Linkovi

U Srbiji 74 umrlih od Kovida 19, konferencija bez novinara, jer se "virus pojavio u nekim redakcijama"


Epidemiolog Predrag Kon, Foto: video grab
Epidemiolog Predrag Kon, Foto: video grab

U Srbiji je od koronavirusa obolelo 3.380 osoba, što je 275 više u odnosu na petak. Među obolelima je i 27 dece koja su u dobrom stanju. U protekla 24 sata preminule su još tri osobe, a ukupno od početka epidemije 74, saopštio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. On je rekao da je hospitalizovano 2.436 pacijenata, a na respiratoru ih je 145.

Broj zaraženih zdravstvenih radnika je porastao na 441. Njih 258 je hospitalizovano sa težom ili srednje teškom kliničkom slikom, rekao je ministar zdravlja.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da "nijedna bolnica nije postala žarište", kao i da su asimptomatski zdravstveni radnici udaljeni s posla - iako imaju samo teoretsku mogućnost da nekome prenesu virus.

Ministar Lončar je potvrdio da je zaraženo 32 korisnika i 13 zaposlenih u domovima za stare i da su svi zbrinuti. Potvrdio je da su dva korisnika doma za stare u Smederevu umrla i da je kod jednog potvrđeno da je uzrok smrti Kovid19, dok se za drugog čekaju rezultati. Kon je upozorio da, ako koronavirus uđe u domove za stare, mora hitno da se reaguje.

Postepeno ukidanje mera krajem aprila?

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da je ovo "kritična, šesta nedelja" i da se stručnjaci nadaju da će posle doći do popuštanja.

"Razgovarali smo sa predsednikom kada će doći do popuštanja mera. Ja sam rekao da dve nedelje mora da se vidi jasan pad u broju slučajeva da bi se postepeno ukidale mere. Ako se to pogleda, to pada krajem aprila, ali vrlo oprezno će da se o tome odlučuje", rekao je Kon.

Ministar zdravlja je rekao da se "za sada situacija drži pod kontrolom".

U Srbiji je u toku najduži policijski čas od početka vanrednog stanja. Zabrana kretanja stupila je na snagu u petak u 5 popodne i trajaće do ponedeljka u 5 ujutru.

"Koristimo samo pouzdane testove iz Kine"

U Srbiji je do sada testirano 16.399 osoba, a u protekla 24 sata najveći broj ljudi do sada - njih 2.159.

Ministar zdravlja je na pitanje Glasa Amerike da li su testovi koje je Srbija dobila iz Kine pozudani, s obzirom na to da su Španija, Holandija, Turska i još neke zemlje vratile kao nepouzdane, rekao da se "koriste samo pouzdani testovi iz Kine".

"Uz saglasnost lekara raznih struka donet je odluka koji su to tačno testovi iz Kine u koje mi možemo da se pouzdamo. I tada je bilo testova iz Kine za koje su kineski stručnjaci rekli da nemaju iskustva sa njima i da ne mogu da garantuju kakvi će biti. Uzeli smo samo one testove koji su pouzdani", kazao je Lončar.

Konferencije bez novinara jer se "virus pojavio u nekim redakcijama"

Ova konferencija Kriznog štaba bila je bez novinara. Vlada Srbije je ranije saopštila da su konferencije otkazane zbog "sve veće zabrinutosti novinara, snimatelja i fotoreportera za svoje zdravlje, i nakon prigovora o ugroženosti na konferencijama za medije predsednika i članova vlade, kao i stručnjaka".

Rečeno je da će novinari moći da postavljaju pitanja mejlom i da ih tako dostave pre početka konferencije.

Nekoliko redakcija, uključujući i Glas Amerike, postavilo je pitanje zbog čega je sada izražena zabrinutost za zdravlje novinara i onemogućeno im da prisustvuju konferencijama, ako je ranije rečeno da se sve mere predostrožnosti poštuju.

Novinarima je na ulazu u Palatu Srbija, gde se održavaju konferencije, bila merena tempeartura, dezinfikovana obuća i ruke, obavezno je bilo nošenje maski i rukavica, a novinari su sedeli na bezbednoj udaljenosti jedni od drugih.

Minsitar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da se "nalazimo u nedelji u kojoj je mogućnost prenošenja virusa najveća" i da ima informacija da se virus pojavio i u nekim redakcijama, te da je uzimajući sve u obzir "stav bio da se spreči da se proširi infekcija".

Doktor Predrag Kon rekao je da stručnjaci "jesu pitani da li su saglasni sa tim i da su rekli da jesu".

"Razlog jeste taj što se pojavljuje u raznim redakcijama i zato smo pristali na onlajn pitanja. Nije se mnogo studiozno o tome razmišljalo, iskreno rečeno, to se radi i u drugim zemljama. Što se mene tiče, može i ne mora, ali mislim da je u krajnjem slučaju korektno", rekao je Kon.

Novinarska udruženja i opozicija kritikuju Vladu

Zbog odluke vlade da onemogući novinarima prisustvo na konferencijama, reagovala su novinarska udruženja.

UNS poziva vladu da preispita odluku i ocenjuje da Palata Srbija pruža dovoljno prostora da se u nju bezbedno smeste svi novinari i da niko ne bude ugrožen.

"Ako zbog bilo čega to nije moguće, tražimo od Vlade Srbije da omogući novinarima da pitanja postavljaju iz svojih redakcija putem video-linka ili interneta", istakao je UNS.​

NUNS, NDNV, Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres, Asocijacije nezavisnih elektronskih
medija pozivaju Vladu da i dalje omogući novinarima da prate konferencije.

"Smatramo da ne postoji nijedan razlog da, u momentu kada glavni epidemiolozi najavljuju odlučujuće i bitne dane za građane Srbije, Vlada ograniči direktna pitanja stručnjacima" ,navodi se u zajedničkom saopštenju.

Grupa opozicionih stranaka - Savez za Srbiju, Pokret slobodnih građana, Socijaldemokratska stranka, Ne davimo Beograd, Građanska platforma i Državotvorni pokret zatražili su da se novinarima omogući slobodno
izveštavanje i povuče oluka o postavljanju pitanja elektronskim putem.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju, posle jučerašnjeg promotivnog skupa Aleksandra Vučića u Nišu, gde nisu poštovana pravila zaštite ni okupljenih ni novinara, režim se odlučio da zbog "nezgodnih" pitanja onemogući prisustvo novinara na budućim konferencijama za štampu.

XS
SM
MD
LG