Linkovi

U Srbiji 1.171 obolelih od koronavirusa, razmatra se uvođenje novih mera


Uzorci krvi koji se testiraju na koronavirus (ilustracija)
Uzorci krvi koji se testiraju na koronavirus (ilustracija)

U Srbiji je, prema podacima od četvrtka, od koronavirusa obolela 1.171 osoba, što je za 111 više nego juče, navodi se na sajtu Covid19. U protekla 24 sata testirano je 637 ljudi.

Na sajtu Covid19 podaci o umrlima nisu objavljeni, ali je zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević za RTS izjavila da su preminule još tri osobe. Time je broj žrtava koronavirusa u Srbiji povećan na 31.

Detalji o obolelima i preminulima nisu poznati jer redovna konferencija za novinare u Vladi Srbije u 15 sati nije održana.

Vlada Srbije je saopštila da se konferencija otkazuje, a kako je Glasu Amerike rečeno, to neće biti praksa i konferencije će nadalje biti održavane. RTS je preneo da konferencija lekara nije održana jer se očekuje obraćanje predsednika Aleksandra Vučića posle sastanka sa premijerkom Anom Brnabić i kriznim štabovima.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je ranije za RTS da će na današnjem sastanku kriznih štabova biti razmotreno eventualno uvođenje novih mera, među kojima je i 24-časovna zabrana kretanja.

Brnabić je najavila i da će vlada ukinuti zaključak o centralizovanom informisanju koji je donet pre neki dan, a koji je značio da novinari ne mogu da dobiju informacije u vezi sa pandemijom od lokalnih nadležnih organa, već samo od Kriznog štaba.

Novinarka portala Nova.rs Ana Lalić, koja je privedena u sredu uveče u Novom Sadu zbog teksta o uslovima rada u Kliničkom centru Vojvodine, puštena je jutros iz pritvora.

Njeno hapšenje osudile su opozicione stranke, udruženja i međunarodna organizacija Fridom haus u kojo je za Glas Amerike rečeno da novinarima mora biti omogućeno da rade svoj posao bez straha da će biti uhapšeni.

Dopremljene maske iz Kine

Avion sa stručnjacima iz Kine i 14 miliona zaštitnih maski sleteo je na aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Donete su i dve mašine za proizvodnju maski, kupljene od kineske firme "Health care" koje mogu da proizvedu 192 hiljade maski dnevno.

Na Beogradskom sajmu trenutno je smešteno 53 pacijenata, rekao je za TV Pink državni sekretar ministarstva zdravlja Berislav Vekić.

Vekić je rekao da su u domovima zdravlja u Srbiji počele da rade COVID ambulante gde će se pacijentima kod kojih postoji sumnja na zarazu meriti temperatura, uraditi rendgen snimak pluća i laboratorija.Najavio je da će za vikend početi preraspodela testova za najveće domove zdravlja u Srbiji.

XS
SM
MD
LG