Linkovi

Program Vlade Srbije za pomoć ekonomiji zbog korone od 5 milijardi evra


Vlada Srbije donela je program mera za suzbijanje ekonomskih posledica epidemije korona virusa, u vrednosti od 5,1 milijarde evra, što je oko 11 odsto ovogoišnjeg bruto nacionalnog proizvoda. Cilj mera je očuvanje stečenog nivoa zaposlenosti i pomoć preduzećima koja su najviše pogođena krizom - pre svega preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima, izjavio je u utorak ministar finansija Siniša Mali.

Mere poreske politike, ukupne vrednosti od 1,3 milijarde evra predviđaju odlaganje plaćanja poreza na zarade i doprinosa za vreme trajanja vanrednog stanja, odnosno najmanje tri meseca, odlaganje plaćanja poreza na dobit i oslobađanje plaćanja PDV za donacije.

Direktna pomoć zaposlenima predviđa isplatu svim preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima tri minimalne zarade za svakom zaposlenog a to je oko 900.000 ljudi.

Direktna pomoć likvidnosti podrazumeva subvencionisane kredite za mikro, mala i srednja preduzeća - 200 miliona evra preko Fonda za razvoj i garantna šema sa bankama u vrednosti od oko dve milijarde evra.

Ovim programom je predviđeno da svakom punoletnom građaninu bude uplaćen iznos od 100 evra.

Program se neće primenjivati na ona preduzeća koja su od uvođenja vanrednog stanja smanjila broj zaposlenih za više od 10 odsto, istakao je Siniša Mali.

On je dodao da će program biti finansiran iz tri izvora - iz budžeta, na tržištu kapitala - na domaćem i međunarodnom, kao i preko korporativnih obveznica.

Mali je rekao da je bilo predvidjeno da ekonomske mere u borbi protiv posledica epidemije koronavirusa predstavi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali da se danas ne oseća dobro i da će se obrati gradjanima u roku od 48 sati.

XS
SM
MD
LG