Linkovi

U Srbiji još 63 osobe preminule od koronavirusa, više od 11.000 zaraženih


Antivirusni lek Pakslovid, koji proizvodi Fajzer, stigao je u Srbiju (Foto: AP/Pfizer)
Antivirusni lek Pakslovid, koji proizvodi Fajzer, stigao je u Srbiju (Foto: AP/Pfizer)

U Srbiji je registrovano još 11.439 novozaraženih koronavirusom na 26.873 testirana uzorka. Umrle su još 63 osobe.

Broj hospitalizovanih je u stalnom porastu: trenutno se u bolnicama leči 4.377 pacijenata, a životno je ugroženo 154.

Koordinator procesa imunizacije u Bogradu Zoran Bekić rekao je za RTS da ga zabrinjava broj osoba na bolničkom lečenju, na respiratoru i broj preminulih.

On je rekao da cirkulišu omikron i delta soj, a da je omikronom zaraženo sve više dece i starijih osoba. Doktor Bekić je istakao da je veliki pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu, odnosno kovid ambulante.

Apelovao je na sve da se vakcinišu i konstatovao da je proces imunizacije "vidno usporen" - da je do 21. januara dato 80.000 doza, što je pojedinih dana prošle zime bila količina vakcina utrošena za jedan dan.​

Stigao Pakslovid - novi lek protiv kovida

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u Srbiju stigao prvi kontingent leka protiv koronavirusa, Pakslovid, preneo je RTS. Komisija Minsitarstva zdravlja će odlučiti u koje će ustanove ovaj lek biti poslat.

Pakslovid je antivirusni lek i namenjen je za tretman kovida 19 kod odraslih, koji ne zahtevaju dodatni kiseonik i koji imaju povećan rizik progresije bolesti u tešku formu. Lek je preporučljivo početi uzimati u prvih pet dana od pojave simptoma, navodi se u saopštenju.

Srbija je krajem prošle godine, među prvima, zajedno sa SAD i Velikom Britanijom, potpisala ugovor sa predstavnicima kompanije Fajzer o nabavci ovog leka protiv koronavirusa, koji smanjuje rizik od hospitalizacije i teških oblika bolesti kod pacijenata i do 89 odsto.

XS
SM
MD
LG