Linkovi

U Srbiji u 24 sata testirano 3.194, novozaraženih 445, preminulo još četvoro


Arhiva - Konferencija za štampu kriznog štaba za borbu protiv epidemije koronavirusa, u Beogradu, 3. aprila 2020.
Arhiva - Konferencija za štampu kriznog štaba za borbu protiv epidemije koronavirusa, u Beogradu, 3. aprila 2020.

Od poslednjeg izveštaja od srede u 15 sati, u Srbiji je testirano 3.194 osobe, od kojih je 445 bilo pozitivno, rečeno je na redovnoj konferenciji za štampu kriznog štaba za borbu protiv epidemije koronavirusa, koja je danas održana u Nišu.

Prema tim najnovijim podacima, ukupno je testirano 29.472 ljudi, hospitalizovano je ukupno 3.511, od kojih je 120 na resporatoru.

U poslednja 24 sata preminule još četiri osobe - trojica muškarca i jedna žena. Ukupan broj umrlih sada je 103, dok je ukupan broj izečenih 443. Smrtnost od ovog virusa trenutno je 1,9 odsto. Preminuo je 71 muškarac i 32 žene.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je da je zaraženih zdravstvenih radnika 593, od 6.070, koliko ih je testirano. 382 je hospitalizovano.

Ona je precizirala da je broj obolelih zdravstvenih radnika nešto viši od 10 odsto svih registrovanih slučajeva i da je njihovo obolevanje u nivou od 10 do 15 odsto konstanta.

Virus potvrđen u 15 ustanova socijalne zaštite i u domovima za smeštaj odraslih i starih osoba, te da je ukupno potvrđeno prisustvo virusa kod 271 korisnika i 53 zaposlena. U Gerontološkom centru Niš virus je inicijalno potvrđen kod 151 korisnika i zaposlenog, a juče naknadno za 14 slučajeva, su svi prebačeni u Klinički centar Niš, a većina ima blage simptome.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da je 30,24 odsto mlađih ljudi među najtežim bolesnicima.

Upitani o liturgiji koja je održana u jednoj crkvi na Bežanijskoj kosi, Kisić Tepavčević je istakla da je struka donela jednoglasno mišljenje o tome i da ono i dalje stoji.

Situacija u Srbiji "na stabilnom nivou", fokus na žarištima epidemije

Članovi vladinog kriznog štaba za borbu protiv epidemije koronavirusa obišli su sve zdravstvene ustanove na teritoriji Niša, nakon čega je analizirano stanje u tom gradu koji je jedan od žarišta epidemije, sagledane sve preduzete mere i predložene nove, izjavila je u četvrtak Darija Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da će se povećati kapaciteti zatestiranje, da se radi na intenzivnom otkrivanju kontakata zaraženih i izolovanju nosilaca, te da su intenzivirane sve mere i aktivnosti, rekla je Kisić televiziji Prva.

Ona je navela da je u Nišu zaražena 151 osoba iz Gerontološkog centra i sedam iz prihijatrijske bolnice u Toponici i svi su prebačeni u Klinički centar, koji za sada ima dovoljno kapaciteta.

Kisić je istakla da je epidemiološka situacija u najvećem delu zemlje pod kontrolom i "na nekom stabilnom nivou" i da je državni krizni štab sada fokusiran na pojedinačna žarišta, poput Niša.

Nova žarišta na jugu Srbije

U topličkom okrugu korona virusom je zaraženo 117 osoba, najviše u opštini Prokuplje - 52, u Kuršumliji 29, u Žitorađi tri, a novo žarište je Blace, gde su obolele 33 osobe, javio je RTS.

Među zaraženima je i devet radnika Doma zdravlja u Blacu, a očekuju se rezultati za 67 štićenika doma odraslih ometenih u razvoju u Trbunju.

Taj Dom će u petak obići članovi Kriznog štaba, epidemiolozi Darija Kisić Tepavčević i Branislav Tiodorović, nakon čega će dati predloge za izlazak iz krize.

XS
SM
MD
LG