Linkovi

Broj smrtnih slučajeva koronavirusa premašio SARS


Putnici nadomak šangajske železničke stanice, arhivska fotografija (REUTERS/Aly Song)
Putnici nadomak šangajske železničke stanice, arhivska fotografija (REUTERS/Aly Song)

Najnoviji bilans smrtnih slučajeva koronavirusa dostigao je 811 – čime je premašen ukupan broj žrtava epidemije SARS-a koji je iznosio 774.

Kineska nacionalna zdravstvena komisija je u subotu potvrdila još 89 smrtnih slučajeva, objavila je agencija Rojters. Prema podacima te organizacije ukupan broj obolelih u Kini u subotu je iznosio je 37.198.

Virus se, piše Rojters, proširio u najmanje dvadeset sedam država ili regiona – u kojima je obolelo najmanje 330 ljudi. Dve smrti prijavljene su van centralne Kine. Preminule su osobe kineskog porekla.

Kineske vlasti rade na strategiji uoči povratka na posao miliona zaposlenih nakon pauze zbog obeležavanja Lunarne Nove godine.

Mnogi kineski gradovi su tokom poslednje dve nedelje delovali napušteno – što je bla posledica odluke kineskih vlasti o otlazivanju letova, zatvaranju fabrika i škola.

Takva slika očekuje se i u ponedeljak – na početku radne nedelje.

Kineske vlasti objavile su da će blisko sarađivati sa kompanijama koje pružaju transportne usluge kako bi se omogućio bezbedan povratak na radna mesta zaposlenima u ključnim granama privrede – poput prehrambene industrije i proizvodnje lekova.

Državno veće stručnjaka specijalizovanih za koronavirus objavilo je da bi radnici na posao trebalo da pristižu u grupama, a ne svi odjednom, kako bi se smanjili rizici zaraze.

Nepoverenje i zabrinutost

Dok se miloni građana Kine spremaju za povratak na posao, nakon praznika, kineskom društvenom mrežom Vejbo širi se nespokoj

“Ono što zabrinjava je što o broju obolelih postoje samo zvanični podaci“, napisao je jedan korisnik te mreže.

“Svesni smo da nigde nije moguće nabaviti maske – zašto se onda vraćamo na posao?” upitao je drugi.

“Više od 20.000 doktora i medicinskih sestara je poslato u Hubej. Zašto broj bolesnih stalno raste?“, bio je još jedan od komentara.

Period od deset dodatnih prazničnih dana koji su vlasti odobrile kompanijama da koriste istekao je krajem januara. Tensent holdings, svetski proizvođač video igara, objavio je da je od zaposlenih zatražio da rade od kuće do 21. februara.

Provincija Hebej, nadomak prestonice Pekinga u kojoj su zabeleženi prvi slučajevi koronaviirusa, zatvoriće škole do 1. marta, objavio je list „Narodne novine“. U još nekoliko provincija škole će biti zatvorene do kraja februara.

Lokalne vlasti u mestu Šenženu negirale su napise jednog dnevnog lista o navodnoj blokadi rada dobavljača američke kompanije Epl – Fokskon tehnolodži – koji je proizvodnju nameravao da pokrene u ponedeljak. Objavljeno je da će sa radom početi kada budu okončane inspekcijski nadzori.

Globalna uzbuna

Veliki broj svetskih prestonica uvodi putna ograničenja zbog širenja virusa.

Hong Kong, koji je pod kontrolom Kine, uveo je dvonedeljni karantin za putnike iz centralne Kine ili osobe koje su na tom području boravile prethodnih četrnaest dana. Malezija je proširila zabranu posetiocima iz Kine.

Francuska je objavila nova uputstva za svoje građane u kojima se navodi da izbegavaju putovanje u Kinu – sem ako imaju neodložne razloge. Italija je zatražila da deca koja dolaze iz Kine u tu zemlju – da dve nedelje po prispeću ne pohađaju nastavu.

Među petoro obolelih van Kine je petoro Britanaca koji borave u jednom skijaškom centru na Alpima – što prema navodima francuskih zdravstvenih zvaničnika, budi sumnje o novim zarazama usled posećene skijaške sezone.

Kruzer Princeza, koji se u karantinu na japanskom obali, prijavio je šest novih slučajeva. Time je broj putnika na tom brodu povećan na sedamdeset.

XS
SM
MD
LG