Linkovi

Širi se zaraza u Kini, prvi slučajevi koronavirusa u Evropi


Medicinsko osoblje sa pacijentom u bolnici u Hong Kongu
Medicinsko osoblje sa pacijentom u bolnici u Hong Kongu

Broj žrtava koronavirusa u Kini porastao je na 41, dok je u Hong Kongu zbog virusa proglašeno vanredno stanje i otkazane proslave Lunarne Nove godine. Kineski predsednik upozorio je da se zaraza "ubrzano" širi.

Australija je u subotu potvrdila četiri slučaja zaraze novim virusom, Malezija takođe četiri, dok su u Francuskoj u petak zabeleženi prvi slučajevi na evropskom tlu. Dva pacijenta hospitalizovana su u Parizu, a jedan u Bordou.

Obolelih ima i u Sjedinjenim Državama, na Tajlandu, u Vijetnamu, Singapuru, Japanu, Južnoj Koreji i Nepalu.

Sjedinjene Države planiraju da u nedelju, čarter letom, prebace svoje državljane i diplomate iz Vuhana, kineskog grada u kojem je izbila zaraza, preneo je dnevnik Vol strit žurnal.

U Hong Kongu, gde za sada ima petoro obolelih, lidera Keri Lam najavila je da će biti zaustavljen vazdušni i železnički saobraćaj između tog grada i Vuhana. Škole u Hong Kongu, koje su trenutno zatvorene zbog novogodišnjih praznika, neće raditi do 17. februara.

Kineski predsednik Ši Đinping, koji je rekao da se zemlja suočava sa ozbiljnom situacijom, održao je sastanak politbiroa o merama za sprečavanje "ubrzanog" širenja zaraze, preneli su u subotu državni mediji.

Više od 1.300 ljudi zaraženo je koronavirusom širom sveta, a najveći broj slučajeva je u Kini. Virus je navodno izbio na jednoj pijaci morske hrane u Vuhanu, na kojoj se nelegalno prodaju divlje životinje.

Vlasti u tom gradu saopštile su da se suočavaju za teškom zdravstvenom krizom, i zatražile da se Vuhanu dostavi veći broj maski i zaštitnih odela.

Vuhan, grad sa 11 miliona stanovnika, je praktično u karantinu od četvrtka. Svi letovi i javni prevoz su otkazani, a na glavnim putevima su postavljeni i kontrolni punktovi.

Ograničenja na saobraćaj uvedena su u gotovoj celoj provinciji Hubei, u kojoj ukupno živi 59 miliona stanovnika.

Novi koronavirus alarmirao je mnoge zato što se još ne zna koliko je opasan i koliko se brzo širi. Virus može da izazove upalu pluća, koja može da bude smrtonosna u nekim slučajevima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG