Linkovi

U Srbiji 290 novozaraženih, sednica Kriznog štaba u sredu


Stručnjaci upozoravaju da se situacija sa koronavirusom u Srbiji pogoršava
Stručnjaci upozoravaju da se situacija sa koronavirusom u Srbiji pogoršava

U Srbiji je, prema zvaničnim podacima, registrovano još 290 novozaraženih koronavirusom na 10.446 testiranih uzoraka. Preminule su tri osobe. Na bolničkom lečenju je 411 osoba, a na respiratorima 11.

Lekari upozoravaju da se epidemiološka situacija pogoršava, a sednica Kriznog štaba biće održana u sredu, rečeno je za Glas Amerike.

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je dato 2.656.365 prvih doza vakcine, a drugu dozu primilo je 2.547.765 građana.

Stručnjaci kažu da ti brojevi nisu dovoljni i apeluju na građane, posebno mlade, da se vakcinišu. Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da je "veoma rizično nevakcinisan čekati jesen".

Na vakcinalnom punktu na Beogradskom sajmu dnevno se vakciniše između 300 i 500 građana i primetan je blagi porast zainteresovanosti, rekla je koordinatorka punkta Svetlana Mićić, javlja N1.

„I pored odmora i raspusta, prethodnih dana se primećuje blaga tendencija rasta zainteresovanosti za vakcinaciju, čak i među mladima“, kazala je Mićić i dodala da se vikendom vakciniše i do 800 ljudi, ali da su polovina državljani BiH i Severne Makedonije.

Uprkos tome što stručnjaci upozoravaju na pogoršanje situacije, nove mere nisu do sada donete.

U Srbiji je ugostiteljima dozvoljeno da rade skoro normalno, redovno rade i svi prodajni objekti, dozvoljena su masovna okupljanja, proslave, sportske utakmice sa redukovanim brojem gledalaca.

Održan je i muzički festival Egzit, a odobreno je i održavanje sajma poljoprivede u Novom Sadu.

XS
SM
MD
LG