Linkovi

Korejski mediji hvale međukorejski samit; Tramp optimista


Severnokorejski lider Kim Džong Un odlazi sa sastanka sa južnokorejskim kolegom, 27. april 2018. Korea Summit Press Pool / Delivered via Reuters

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da se "stvari veoma dobro odvijaju" u vezi sa pripremama za samit sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.

"Upravo sam razgovarao sa predsednikom Južne Koreje Munom. Stvari se odvijaju veoma dobro, dogovaramo vreme i mesto sastanka. Takođe sam razgovarao sa premijerom Japana Abeom i informisao ga o tekućim pregovorima", naveo je Tramp na Tviteru.

Ranije ove nedelje održan je istorijski sastanak lidera Severne Koreje Kim Džong Una i južnokorejskog predsednika Mun Džae-ina na kojem je dogovoren rad na mirovnom sporazumu između dve Koreje i denuklearizaciji Severa.

U međuvremenu, severnokorejska državna novinska agencija KCNA je u subotu nazvala međukorejski samit prekretnicom u odnosima na Korejskom poluostrvu, dok Tramp kaže da će zadržati sankcije kako bi se nastavio pritisak na Pjongjang pred njegov sastanak, bez presedana, sa Kim Džong Unom.

Agencija KCNA je odvojeno objavila zajedničko saopštenje lidera dve Koreje u petak posle prvog takvog samita između Juga i Severa u više od decenije.

Kim i Mun su se obavezali da će raditi na “potpunoj denuklearizaciji” Korejskog poluostrva.

Dan nakon dramatičnih snimaka sastanka Kima i Muna i sveobuhvatnih izjava dobre volje, južnokorejski mediji su ponovo puštali scene sastanka dok je najveći severnokorejski dnevni list na nekoliko strana objavio više od 60 fotografija posete.

U subotu posle podne po lokalnom vremenu, severnokorejska državna televizija je pustila svoj prvi snimak samita.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG