Linkovi

Kongres preuzima organizaciju Molitvenog doručka u Vašingtonu


Predsednik Džo Bajden govori na Nacionalnom molitvenom doručku, 3. februar 2022. (Foto: AP/Patrick Semansky)

Nacionalni molitveni doručak, jedan od najpoznatijih i najdugovečnijih događaja koji spaja religiju i politiku u Vašingtonu, odvaja se od privatne verske grupe koja ga je nadgledala decenijama, zbog zabrinutosti da je skup postao izvor podela.

Organizator i domaćin ovogodišnjeg doručka, zakazanog za četvrtak, biće Nacionalna fondacija za molitveni doručak, na čijem čelu je bivši senator Mark Prajor, demokrata iz Arkanzasa.

Senator Kris Kuns, koji je redovni učesnik Molitvenog doručka i predsednik senatskog odbora za etiku, rekao je da je deo razloga za promenu u organizaciji zabrinutost, koja se pojavila poslednjih godina, da članovi Kongresa ne znaju važne detalje o tom velikom, višednevnom događaju.

Senator Kris Kuns, demokrata iz Delavera, postavlja pitanja na sednici Odbora za pravosuđe američkog Kongresa, 22. februar 2021.(Foto: AFP/ Demetrius Freeman)
Senator Kris Kuns, demokrata iz Delavera, postavlja pitanja na sednici Odbora za pravosuđe američkog Kongresa, 22. februar 2021.(Foto: AFP/ Demetrius Freeman)

Kuns, demokrata iz Delavera, rekao je da su u prošlosti, on i republikanski senator Džejms Lenkford iz Oklahome, potpredsednik odbora, dobijali pitanja o tome ko je pozvan i koliko je novca prikupljeno.

Tradicionalni događaj "trajao je nekoliko dana, prisustvovale su hiljade ljudi, i imao je veoma veliku i pomalo složenu organizaciju2, naveo je Kuns u jednom intervjuu. „Pojavila su se pitanja o našoj sposobnosti kao članova Kongresa da kažemo da znamo tačno kako se organizuje, ko je pozvan, kako se finansira. Mnogi od nas koji su bili u liderskim ulogama nisu umeli da odgovore na ta pitanja."

To je dovelo do toga da zakonodavci odluče da sami organizuju molitveni doručak.

Bivši senator iz Arkanzasa Mark Prajor, predsednik nove Fondacije za nacionalni molitveni doručak, rekao je da je zatvaranje zbog kovida pružilo članovima priliku da “resetuju” doručak i vrate ga korenima – o toj promeni se, kako je rekao, raspravljalo godinama.

"Jedini razlog zašto su Predstavnički dom i Senat želeli da to urade je da ga vrate korenima, kada članovi oba doma Kongresa mogu da se okupe i mole za predsednika, njegovu porodicu i administraciju, mole za našu vladu, i za svet“, rekao je Prajor.

On je naglasio da su članovi Kongresa, predsednik, potpredsednica i drugi zvaničnici administracije i njihovi gosti pozvani na molitveni doručak u četvrtak, koji će se održati u centru za posetioce u Kapitolu. Očekuje da će mu prisustvovati između 200 i 300 ljudi.

Prajor je izrazio nadu da će manji događaj povratiti intimnost koja je slična nedeljnim okupljanjima na Kapitolu uz zajedničku, opštu molitvu. Grupe senatora i kongresmena dugo su održavale nezvanične sastanke da bi se povezali, družili i stavili u stranu političke nesuglasice.

Molitveni doručak na kome se učesnicima obraća aktuelni predsednik Sjedinjenih Država već 70 godina je vrhunac manifestacije koja traje nekoliko dana. Dvajt Ajzenhauer je bio prvi predsednik koji je prisustvovao, u februaru 1953, i svaki predsednik od tada je govorio na skupu.

Veći događaj, koji je organizovala privatna verska grupa pod nazivom Međunarodna fondacija, uvek je bio usredsređen na "Isusovu ličnost i principe , sa fokusiranjem na molitve za lidere naše nacije i lidere iz celog sveta", naveo je u imejlu portparol te organizacije Ej Leri Ros.

Više od 1.400 učesnika prijavilo se da učestvuje u ovogodišnjem skupu koji traje dva dana, a trećina prijavljenih je iz inostranstva.

Predsednik Džo Bajden, koji je govorio na doručku protekle dve godine, je spreman da to uradi ponovo. 2021. godine, on se obratio iz Bele kuće tokom virtualnog doručka, mesec dana nakon što su zgradu Kapitola napale pristalice bivšeg predsednika Donalda Trumpa koje su nameravale da spreče potvrđivanje izbora 2020. godine.

U prošlogodišnjem obraćanju iz Kapitola, Bajden je govorio o potrebi da se članovi Kongresa međusobno bolje upoznaju.

“Teško je da osećate iskrenu antipatiju prema nekome kad uvidite da prolazi kroz iste stvari kroz koje vi prolazite" , rekao je predsednik.

Poslednjih godina, pitanja o Međunarodnoj fondaciji, njenom finansiranju i gostima navela su neke da razmisle o učešću Kongresa.

Senator Tim Kejn, demokrata iz Virdžinije, prestao je da dolazi 2016, jer je događaj "postao zabava i ekstravagantno lobiranje, a ne prilika za duhovno razmišljanje", objasnio je Kejnov portparol odgovarajući mejlom na pitanja novinara. Kejn će prisustvovati događaju u četvrtak.

Senator Tim Kejn, demokrata iz Virdžinije govori na sednici senatskog odbora za zdravstvo, obrazovanje, rad i penzije na Kapitol Hilu u Vašingtonu, 3. februar 2021.(Foto: AP/Anna Moneymaker)
Senator Tim Kejn, demokrata iz Virdžinije govori na sednici senatskog odbora za zdravstvo, obrazovanje, rad i penzije na Kapitol Hilu u Vašingtonu, 3. februar 2021.(Foto: AP/Anna Moneymaker)

Skup je izložen još većim kritikama 2018. godine, kada je Marija Butina, ruska operativka priznala krivicu za zaveru da se infiltrira u konzervativne političke krugove zarad ruskih interesa. Prema sudskim dokumentima, ona je prisustvovala na dva skupa u okviru Molitvenog doručka u nadi da će uspostavi nezvanične veze između ruskih i ameirčkih političara.

Politički podtekst pojavio se kada je Donald Tramp prekršio tradiciju da obraćanje skupu bude predah od stranačkih rasprava. On je iskoristio svoj govor 2020. da kritikuje svoj prvi opoziv i napadne političke protivnike, uključujući republikanskog senatora iz Jute Mita Romnija i predsedavajuću Nensi Pelosi, demokratkinju iz Kalifornije.

Ranije ovog meseca, Fondacija Sloboda od religije (Freedom from Religion) poslala je pismo koje je potpisalo 30 različitih grupa Beloj kući i članovima Kongresa tražeći od njih da bojkotuju događaj zbog pitanja o Međunarodnoj fondaciji.

Kopredsednica organizacije, Eni Lori Gejlor, istakla je da je osnovna zabrinutost fondacije oko doručka i dalje prisutna, uprkos odvajanju od većeg verskog okupljanja.

"Fondacija Sloboda od religije decenijama protestuje zbog pojavljivanja Nacionalnog molitvenog doručka kao kvazi-vladinog okupljanja, koje vrši pritisak na predsednika i Kongres da pokažu svoju pobožnost, koja šalje poruku da su Sjedinjene Države hrišćanska nacija“, napisala je ona.

XS
SM
MD
LG