Linkovi

Predsednik Obama će na molitvenom doručku govoriti o svojoj veri


Predsednik Barak Obama će se obratiti prisutnima na molitvenom doručku

Nacionalni molitveni doručak održava se već 62 godine, a prošle godine predsednik Barak Obama je istakao kako je taj skup dokaz da vera može da zbliži ljude.

Predsednik Barak Obama sutra će se šesti put tokom svog mandata obratiti prisutnima na Molitvenom doručku. Novinar Glasa Amerike koji se bavi verskim pitanjima Džerom Sokolovski prenosi da se očekuje da će predsednik gostima među kojima će biti i liberala i konzervativaca reći šta ga motiviše.

Nacionalni molitveni doručak održava se već 62 godine, a prošle godine predsednik Barak Obama je istakao kako je taj skup dokaz da vera može da zbliži ljude.

„To govori nešto o nama, da se svake godine u vreme trijumfa i tragedija, vreme mira i tokom krize, okupljamo ne kao demokrate i republikanci, već kao braća i sestre i kao božja deca“.
Okupljanja koja su fokusirana na molitve su integralni deo vašingtonskog političkog kalendara i predsednikovo prisustvo se često očekuje.

Profesor javne diplomatije Mark Rozel je stručnjak za veru i predsednički položaj.

„Ljudi očekuju da predsednik gaji snažna verska uverenja i prija im predsednik koji javno izražava svoju veru i predanost Bogu“.

Međutim, ne slažu se svi.

Beri Lin je sveštenik Ujedinjene hristove crkve i direktor organizacije Ujedinjeni Amerikanci za odvajanje crkve i države.

„Tehnički to nije kršenje ustava da predsednik SAD ide na verski događaj koji je van državnog zemljišta. Ovo se odigrava u velikom hotelu. Međutim, veoma mi smeta što političari u Sjedinjenim Državama imaju tendenciju da koriste veroispovest u političke svrhe, održavaju govore u kojima spominju Isusa Hrista, kao da on treba da donosi odluke kako da uobličimo politiku protiv oružja ili rukovodimo budžetom“.

Predsednik Obama tvrdi da političari ne postaju odjednom puni vrlina prisustvom na Molitvenom doručku.

„Nekada se brinem da čim odemo sa molitvenog doručka zaboravimo, i to istog tog dana, šta smo tamo govorili“.

Međutim, ovaj događa pruža predsedniku retku šansu da izloži detalje o sopstvenoj veru i kakva je ona potpora njegovoj politici.
XS
SM
MD
LG