Linkovi

Komisija odobrila: Američki KKR suvlasnik Blica i NIN-a


ILUSTRACIJA - Novine i časopisi na kiosku u Beogradu (Foto: VOA)

Investicioni fond KKR&Co, registrovan u SAD, stekao je 42,5 odsto udela u kompaniji Axel Springer SE i pravo vršenja zajedničke kontrole nad ovom kompanijom s nemačkom kompanijom Axel-Springer Gesellschaft fur Publizistik Gmbh (ASGP), navodi se u rešenju kojim je Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) odobrila ovu poslovnu transakciju.

Axel Springer, izdavač je dnevnih novina Blic i 24 sata, nedeljnika NIN, Blic žena i Blic puls, prisutan je u prodaji prostora za oglašavanje na specijalizovanim web sajtovima, kao i na tržištu prodaje prostora za onlajn oglašavanje u Srbiji.

Na globalnom nivou ova kuća je izdavač brojnih medija poput tabloida Bild, dnevnih novina Velt, portala Biznis insajder i Politico.eu, od avgusta 2019. više nije u većinskom vlasništvu porodice Špringer.

Iz KKR su u avgustu saopštili da su kupili 43,54 odsto udela, čime su pretekli vlasnicu Fridu Špringer koja sada ima 42,6 odsto. Prema dogovoru, međutim, nijedna važna odluka ne može da se donese bez njene saglasnosti kako bi se „osigurao kontinuitet u vođenju kompanije“ osnovane 1946. godine i čija je vrednost procenjena na 6,8 milijardi evra.

KKR, koji je do prošle godine bio većinski vlasnik N1 kanala, tako je ostvario strateško partnerstvo, a koncentracija predstavlja investicionu priliku, koja je u skladu s njegovom strategijom ulaganja u atraktivne kompanije, obrazloženje je koje je ova kompanija predala srpskoj komisiji.

Cilj je, naveo je KKR, povećanje vrednosti poslovanja kompanija u koje se ulaže radi ostvarivanja profita od njihove eventualne prodaje, navodi se na sajtu Komisije za zaštitu konkurencije.

KZK je koncentraciju odobrila, jer KKR Grupa nije prisutna u Srbiji na relevantnim tržištima, odnosno, jer između učešnika u koncentraciji u Srbiji nema preklapanja na relevantnim tržištima.

KKR se u dokumentu navodi kao kompanija koja kontroliše više društava koja se globalno bave distribucijom medija, ali nijedno od tih društava nije aktivno na istim tržištima kao Axel Springer u Srbiji.

Prema podacima za 2018. godinu Axel Springer na tržištu štampanja dnevnih novina za sopstvene potrebe i uslužno u Srbiji ima učešće između 70 i 80 procenata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG