Linkovi

Ko je i zašto provalio u stan direktora BCBP?


Predrag Petrović, izvršni direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP)
Predrag Petrović, izvršni direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP)

Nakon što mu je već ranije na automobilu ispisan grafit "Čuvaj se", juče je u Beogradu obijen i stan izvršnog direktora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Predraga Petrovića. Da li je reč o običnoj provali ili ima mesta sumnji da se radi o mnogo ozbiljnoj stvari, naš dopisnik iz Beograda Rade Ranković razgovarao je sa Predragom Petrovićem, kao i novinarkom Tamarom Skrozzom.

Izvršnom direktoru Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Predragu Petroviću obijen je stan u kojem živi sa suprugom i detetom, a stvari su ukradene samo iz radne sobe - objavljeno je na zvaničnom Tviter nalogu ove organizacije.

Ko je i zašto provalio u stan direktora BCBP?
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:34 0:00

U razgovoru za Glas Amerike, Petrović objašnjava da se pljačka dogodila u utorak, u sred dana, oko podne, u zgradi koja se nalazi u prometnom delu grada, a dve kamere za nadzor snimaju okolna dešavanja. Više je razloga, prema njegovim rečima, da se sumnja u to da je reč o običnoj provali:

"Meni se činilo da je to dosta rizična operacija za obične lopove. I još ako uzmemo u obzir činjenicu da su oni posle obijanja stana ušli praktično direktno u moju sobu i malo nešto ispreturali i uzeli neki relativno sitan novac, i nisu uložili dodatni trud u traženje nakita, nekog drugog novca, ili neke vrednosti - između ostalog bio je tu i jedan laptop - ni to ih nije interesovalo. Meni sve to deluje prilično zabrinjavajuće".

Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je Petrović ranije već doživeo neprijatnost, zapravo pretnju, kada je zatekao grafit "Čuvaj se", napisan na svom automobilu. Posle jučerašnje pljačke stana u kojem živi sa porodicom kaže da je jasna poruka koja se šalje - ukoliko, naravno, nije reč o običnoj provali:

"Ne osećate se u svakom slučaju bezbedno, ali odlučili smo da živimo ovde. I verujemo negde da je moguće bolje društvo i bolji sistem, tako da se ne plašimo. Zabrinuti jesmo, ali ne dozvoljavamo da nas strah obuzme, jer upravo je to ono što oni žele".

Skrozza: Država indirektno stoji iza svega

Novinarka Tamara Skrozza kaže da je pošto je pročitala vest o slučaju Predraga Popovića prvo pomislila - "Evo krenuli su":

"Iako su se te stvari i ranije dešavale, ali dešavale su se ljudima koji su bili više u fokusu u datom trenutku, nekim istraživačkim novinarima koji su pisali nešto što se vlastima nije dopalo. A sada se događa čoveku, koji jeste u javnosti, ali nije na taj način profilisan kao nekakav neprijatelj režima, ali je profilisan kao neko ko vrlo argumentovano kritikuje određene poteze vlasti u sferi kojom se Beogradski centar za bezbednosnu politiku bavi".

Skrozza smatra da je slučaj Predraga Petrovića zapravo posledica odsustva demokratije, nefunkcionisanja institucija, i kako kaže države zarobljene u rukama jednog čoveka, jedne stranke i jednog političkog interesa:

"Država ne reaguje ni u jednom slučaju pretnji, targetiranja i napada, a ja mogu osnovano da sumnjam da država indirektno stoji iza svega toga - ako ničim drugim, ono makar ćutanjem. Jer, ako vi kao država pokažete da je sve dozvoljeno, da je dozvoljeno i nekažnjeno da ti napadaš nekog s kim se ne slažeš, onda je to davanje dozvole za napad i za linč".

Predrag Petrović kaže da je policija obavila uviđaj, ali da mu se niko iz vrha MUP-a nije obratio povodom ovog slučaja. Kako kaže, policajci smatraju da je ipak reč o pravoj provali, ali i takav odgovor, prema Petrovićevim rečima, ne donosi olakšanje:

"Oni tvrde da tu postoji neka grupa koja operiše po kraju, ali isto je objašnjenje bilo i za Draganu Pećo, novinarku KRIK-a. Da to sad postoji talas nekih razbojništava, provala u nekom delu grada. Ali, opet i da je tako, mi ni za to nemamo odgovor, i za slučaj Dragane Pećo, da li su to zaista bili lopovi i ko su oni, da li su ih uhapsili. I za moj slučaj trenutno ne znam".

U svojoj javnoj poruci, Beogradski centar za bezbednosnu politiku insistira da tužilaštvo i policija ozbiljno rade na ovom slučaju, jer može biti u vezi sa istraživanjima koja Centar sprovodi, poručuju iz ove organizacije.

XS
SM
MD
LG