Linkovi

Nastavljene pretnje poslanici Marinki Tepić, država ne reaguje


Fotografija sa snimka prenosa sednice Narodne Skupštine Srbije, na kojoj se vidi poslanica Nove stranke Marinka Tepić dok govori o Džimu Dousonu.

Pretnje narodnoj poslanici Nove stranke Marinki Tepić, koje su počele nakon što je sa skupštinske govornice postavila pitanja šta ekstremni desničar iz Škotske, Džim Douson, radi u Srbiji, nastavljene su da se u raznim oblicima šire u javnosti Srbije. I dok je od institucija u Srbiji u javnosti reagovala samo poverenica za zaštitu ravnopravnosti, opozicione stranke i nevladine organizacije podižu glas i pozivaju državu da odlučno reaguje i zaštiti ugroženu poslanicu.

Kao čin suprotstavljanja tim pretnjama, u sredu su aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava kod Terazijskog tunela u Beogradu prekrečili grafit podrške Ratku Mladiću i onaj na kojem su upućene pretnje poslanici Nove stranke Mariniki Tepić i na kojima je pisalo "Marinika, shvati, nećemo stati" i "Korneliu Kodreanu ne Marinika Čobanu".

Direktorka Inicijative Anita Mitić rekla je agenciji Beta da je krečenje grafita najmanje što su mogli da urade, s obzirom na to da je Tepićeva već danima izložena "jezivim pretnjama" zbog svojih stavova. "Ti grafiti su posledica iste politike koja je dovela do ratova 1990-ih godina", rekla je Mitićeva.

Narodnoj poslanici opozicione Nove stranke, Mariniki Tepić, preti se nakon što je u skupštini početkom novembra postavila pitanje "šta fašista Džim Douson radi u Srbiji i u službenim prostorijama Palate Srbija, i to s Mišom Vacićem", vođom jedne od ekstremnih desničarskih grupa.

Tepić je iz poslaničke klupe zatražila od ministra policije Nebojše Stefanovića, direktora BIA Bratislava Gašića i direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića da dostave informacije o kretanju Dousona po Srbiji, njegovim saradnicima i da saopšte šta znaju o njegovim "donacijama" srpskim manastirima na Kosovu.

"Kako je moguće da je ova individua našla utočište upravo u Srbiji? Da fašista donira srpske manastire? Mada, sudeći po fotografijama, te donacije ne sadrže ni hranu, ni lekove, ni higijenska sredstva, već više liče na 'duge i kratke cevi'. Zahtevam da mi se odgovori da li je on još uvek u Srbiji", rekla je tad Marinika Tepić.

Douson je, inače, već proteran iz Mađarske kao "pretnja po nacionalnu bezbednost", pišu mediji.

Nakon što su pretnje Tepićevoj učestale, na Tviteru se pojavio se i nalog pod nazivom "Sve što niste znali o Mariniki tepić Čobanu" na kom su iznete seksističke i druge uvrede na račun narodne poslanice.

Marinika Tepić je podnela prijavu policiji zbog organizovanih pretnji i poziva na ubistvo koje dobija od pojedinih desničarskih grupa.

Reakcije opozicije, muk izvršne vlasti

Od predstavnika institucija u Srbiji, oglasila se jedino poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je osudila pojavljivanje grafita i pretnje koje su Mariniki Tepić prethodnih dana upućene putem društvenih mreža. Janković je pozdravila hapšenje lica osumnjičenog za pretnje smrću Mariniki Tepić i zatražila adekvatno sankcionisanje počinilaca koji su izneli nove pretnje.

Sa druge strane, Nova stranka je pozvala ministra policije Nebojšu Stefanovića i republičku javnu tužiteljku Zagorku Dolovac da "konačno počnu da rade svoj posao" i "preduzmu hitne mere i stanu u zaštitu Marinike Tepić".
"Što je najgore, ova organizovana haranga očigledno se sprovodi uz saglasnost vladajućih političkih faktora i državnih organa", saopštila je Nova stranka.

I poslanice Demokratske stranke, Aleksandra Jerkov i Maja Videnović, pozvale su tužilaštvo i nadležne organe da "hitno" reaguju povodom "kontinuirane i narastujuće kampanje, pretnji i napada na narodnu poslanicu Mariniku Tepić".

"Ekstremni desničari i fašisti koji su narodnoj poslanici uputili ozbiljne i nedopustive pretnje smrću su na slobodi. Ekstremistički portali objavljuju tekstove u kojima se poziva na ubistvo Marinike Tepić. Sve je ovo jasna poruka da država podržava brutalne napade ekstremista na protivnike režima i da koristi fašističke organizacije da se obračunava sa njima", piše u saopštenju DS-a.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG