Linkovi

Ko će od demokrata na crtu Trampu 2020?


Senatorka iz Masačuestsa Elizabet Voren koja je među poslednjima ušla u trku za predsedničkog kandidata Demokratske partije
Senatorka iz Masačuestsa Elizabet Voren koja je među poslednjima ušla u trku za predsedničkog kandidata Demokratske partije

Broj demokrata koji će se unutar partije kandidovati za predsedničkog kandidata 2020, porastao je nakon što je u trku ušle senatorke iz Minesote Ejmi Klobučar i Masačusetsa Elizabez Voren.

Do sada je u trku za predsedničkog kandidata unutar partije ušlo devet demokrata.

Ipak, istraživanja pokazuju da možda najviše prednosti među demokratama imaju Džo Bajden i Berni Sanders koji još zvanično i nisu ušli u trku.

Istraživanje "Moring Consult"-a pokazuje da Bajden ima 29 odsto podrške u stranci, sledi ga Sanders sa 22 odsto, treća je senatorka iz Kalifornije Kamala Haris sa 13 odsto podrške.

Senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar
Senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar

Ejmi Klobučar je mešu posledinjima ušla u trku i nada se da će, kao pripadnica umerene struje unutar stranke, privući radničku klasu sa srednjeg zapada SAD.

"Nemam političku mašinu, niti iza mene stoji novac. Ali imam petlju", reklaje Klobučar prilikom zvanične objave kandidature.

Dan ranije, kandidovala se Elizabet Voren koja u kampanji ističe razliku između bogatih Amerikanaca i srednje klase.

Analitičari ocenjuju da sadašnji kandidati Demokratske stranke, među kojima ima žena i pripadnika manjina, čine najšarolikiju sliku do sada.

"Velika je različitost, što dobro oslikava Demokratsku stranku. Ima mnogo ljudi sa ozbiljnom agendom, ali videćemo ko će dobiti najveću podršku", rekla je Ilejn Kamark iz instituta Brukings.

Mnoge demokrate zagovaraju liberalne stavove o ekonomiji, životnoj sredini i pitanjima socijalne zaštite, a pojedini podržavaju i pristupačnije zdravstveno osiguranje za sve ljude, a ne samo za starije.

Predsednik Tramp tokom mitinga u El Pasu
Predsednik Tramp tokom mitinga u El Pasu

Ipak, Leri Sabato sa Univerziteta u Virdžiniji kaže da će se, bez obzira na razlike, demokrate verovatno fokusirati na jedan glavni cilj:

"Šta je najvažnije za demokrate? Ako je tačno ono što čujem, a mislim da jeste - mislim da će izabrati kandidata koji ima najviše šanse da pobedi Donalda Trampa", kaže Sabato.

Tramp, s druge strane, demokrate želi da okarakteriše kao krajnju levicu - kao što je to radio na mitingu u El Pasu u Teksasu.

"Demokrate nikada nisu bile dalje od centra. Postaju socijalistička partija koja zagovara socijalizam, abortus u kasnom stadijumu, otvorene granice i kriminal", kazao je Tramp.

Očekuje se da u trku unutar Demokratske partije od kandidata uđu i senator iz Ohaja Šerod Braun i kongresmen iz Teksasa Beto O Rurk.


Facebook Forum

XS
SM
MD
LG