Linkovi

U Kini se smanjuje broj novih slučajeva zaraženih koronavirusom


Žena nosi masku u autobusu u Pekingu
Žena nosi masku u autobusu u Pekingu

Kineske vlasti saopštile su da je smanjen broj novih slučajeva zaraženih koronavirusom i to smanjenje se beleži treći dan zaredom.

Zdravstvena komisija potvrdila je 1843 nova slučaja, dok je prethodnih dana broj obolelih bio mnogo veći. U protekla dva dana registrovano je 7500 zaraženih.

Portparol Nacionalne zdravstvene komisije Mi Feng rekao je da je procenat ozbiljnijih slučajeva opao i da Kina uspeva da kontroliše situaciju.

Ali, Svetska zdravstvena organzacija je upozorila da je "nemoguće predvideti u kom će se pravcu kretati epidemija". SZO je saopštila da je registrovano 50580 laboratorijskih slučajeva, a da je većina obolelih u Kini.

Kina i SZO su započele zajedničku istragu o koronavirusu.

Kineski mediji su preneli da je predsednik te zemlje Ši Đinping o svom učešću u borbi protiv epidemije. Mediji su objavili Šijev govor.

Predsednik je navodno još 7. januara dao instrukcije u borbi protiv koronavirusa i naredio da se Hubei provincija izoluje. U Šijevom govoru navodno piše i da su kineski najviši zvaničnici sporo objavljivali informacije o tome koliko je situacija ozbiljna.

Zvaničnici grada Vuhana, gde je virus prvi put otkriven, i provincije Hubei u kojoj se taj grad nalazi, isključeni su iz Komunističke partije zbog neadekvatnog odgovora na izbijanje virusa.

Mladi lekar koji je na društvenim mrežama upozorio na opasnost od novog virusa, brzo je uhapšen, a potom je preminuo od posledica koronavirusa.

U međuvremenu, smrtni slučaj desio se i u Evropi kada je u Parizu u bolnici umro 80-godišnji kineski turista.

Virus je takođe detektovan u Egiptu, što je prvi slučaj u Arfici.

XS
SM
MD
LG