Linkovi

Kina ograničila deci igranje video igara na 3 sata nedeljno


ARHIVA - Mladi igraju onlajn igrice u internet kafeu u centru Šangaja (Foto: Reuters/Nir Elias)
ARHIVA - Mladi igraju onlajn igrice u internet kafeu u centru Šangaja (Foto: Reuters/Nir Elias)

Kina je deci mlađoj od 18 godina ograničila igranje onlajn video igara na tri sata nedeljno, što je najoštrija restrikcija do sada uvedena industriji video igara, dok kineski regulatori nastavljaju obračun sa tehnološkim sektorom.

Maloletnici u Kini mogu da igraju onlajn video igre samo između 8 i 9 sati uveče petkom, tokom vikenda i za vreme praznika - počevši od 1. septembra, saopšteno je iz Nacionalne administracije za štampu.

To znači da su onlajn video igrice ograničene na tri sata nedeljno tokom većeg dela godine. Prethodna zabrana, uvedena 2019, značila je da maloletni Kinezi mogu da igraju video igre sat i po vremena dnevno, i tri sata za vreme državnih praznika.

Novi propisi pogodili su neke od najvećih tehnoloških kompanija Kine, uključujući giganta za igrice "Tensent", čija je igra "Čast kraljeva" (Honor of Kings) u kojoj učestvuje više igrača, popularna u celom svetu, kao i gejming kompaniju "Netiz" (NetEase).

ARHIVA - Promocija sajtova za onlajn igrice na sajmu tehnologije Gaming Expo Asia u Makau, 15. maja 2018.
ARHIVA - Promocija sajtova za onlajn igrice na sajmu tehnologije Gaming Expo Asia u Makau, 15. maja 2018.

Vrednost deonica kompanije "Tensent" pala je za 0,6 odsto, na 465,80 hongkonških dolara, pred saopštenje regulatora. Njena tržišna kapitalizacija od 573 milijarde dolara je opala za više od 300 milijardi dolara u odnosu na vrhunac iz februara. Taj pad je više nego jednak ukupnoj vrednosti kompanija "Najki" ili "Fajzer".

Vrednost deonica kompanije "Netiz" opala je oko 9 procenata na otvaranju njujorške berze.

Restrikcije na onlajn video igrice su deo šireg obračuna kineske vlade sa tehnološkim kompanijama, zbog bojazni da one imaju preveiki uticaj na društvo, jer uz igrice pružaju rasprostranjene usluge komunikacija i onlajn kupovine i isplata.

Ranije ovog meseca, Tensent je rekao da će ograničiti vreme za igranje maloletnicima na sat vremena dnevno i dva sata za vreme praznika, kao i da će deci mlađoj od 12 godina zabraniti da obavljaju kupovine povezane sa igricama.

Kompanija je objavila skraćene sate igranja pošto je jedan državni dnevnik kritikovao industriju igrica i nazvao ih "duhovnim opijumom".

Regulatori su saopštili u ponedeljak da će pojačati nadzor i češće obavljati inspekcije u kompanijama za video igre da bi se postarali da se njihova pravila sprovode.

Kineske vlasti su proteklih meseci takođe kritikovale trgovinu preko interneta i onlajn obrazovanje, i uvele nove propise da spreče antikonkurentsko ponašanje, posle više godina ubrzanog razvoja tehnološkog sektora.

U junu, vlasti su zabranile kompanijama koje pružaju usluge onlajn privatnih časova kod osnovnih školskih predmeta da stiču profit, čime su izbrisane milijarde dolara tržišne vrednosti onlajn obrazovnih kompanija kao što su "TAL Edjukejšn" (TAL Education) i "Gaotu Tekedu" (Gaotu Techedu).

XS
SM
MD
LG