Linkovi

SZO: Neumereno igranje video igara je mentalni poremećaj


Svetska zdravstvena organizacija je proglasila neumereno igranje video igara mentalnim poremećajem zavisnosti što je zabrinulo mnoge roditelje.

Možete da ih igrate na TV-u, na kompjuteru, čak i na mobilnom telefonu. Video igre su u Americi postale nacionalna razbibriga, ali Svetska zdravstvena organizacija je podigla uzbunu kada je dodala “gejming poremećaj” na svoju listu ovisničkih bolesti poput kockanja ili drogiranja.

Kris Dejvis, otac četvoro dece, kaže da je i on bio zavistan i da je u jednom periodu provodio i do 18 sati dnevno igrajući video igre u svom podrumu. Posle terapije i tromesečnog odvikavanja Dejvis, koji se još uvek oporavlja, kaže da mu je to što je naučio da postavlja granice, pomoglo da održi svoju porodicu na okupu.

“Bolji sam otac, više sam posvećen braku. Prošla godina je bila dobra i radujem se idućoj”, kaže Dejvis.

Svetska zdravstvena organizacija navodi da video igre prerastaju u ovisnost kada igrači ne mogu da kontrolišu koliko vremena provode igrajući i kada igranje negativno utiče na njihove živote 12 meseci ili duže.

“Mnogi igraju video igre iz zabave ili za učenje, ali za neke ljude to postane kompulzivno”, ističe Petros Levunis iz medicinske škole Radgers u Nju Džerziju.

Prema procenama, uz video igre svaki dan provodi 60 odsto građana, a preko dve i po milijarde širom planete. Od toga, prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, samo 3 odsto ima “gejming poremećaj”, što neke stručnjake navodi na oprez da bi nova klasifikacija mogla da dovede do pogrešne dijagnoze mentalnih bolesti poput depresije, anksioznosti i stresa.

Međunarodna asocijacija za razvoj video igara je u saopštenju za TV mrežu ABC navela da postoje ozbiljne i zabrinjavajuće posledice odluke Svetske zdravstvene organizacije da proglasi “gejming poremećaj”. Kada se igre koriste kao odbrambeni mehanizam od stresa, nervoze i depresije, i ako dodamo nauku i zdrav razum kako se video igre koriste, dolazimo do zaključka da se ne može razviti ovisnost.

Ipak, direktor za mentalno zdravlje i bolesti zavisnosti u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji upozorava roditelje širom sveta.

“One igre u kojima se brzo dolazi do nagrade i one igre u kojima se igrači takmiče. Ako još postoji finansijski ili neki drugi podstrek, onda oni imaju veću šansu da razviju poremećaj”, upozorava Šekar Saksena iz Svetske zdravstvene organizacije.

Lekari veruju da ovisnici o video igrama mogu da se leče psihološkom terapijom ili lekovima.

XS
SM
MD
LG