Linkovi

Teški uslovi rada za kineske zdravstvene radnike zbog koronavirusa


Kineski zdravstveni radnici u bolnici u gradu Vuhanu (Foto: Reuters/China Daily)
Kineski zdravstveni radnici u bolnici u gradu Vuhanu (Foto: Reuters/China Daily)

Najmanje šest osoba zaposlenih u kineskoj zdravstvenoj službi preminulo je od koronavirusa, dok ih je zaraženo 1.700, saopštile su kineske vlasti u petak, a objavila agencija Rojers.

Na teritoriji centralne Kine prijavljeno je novih 5.090 slučajeva koronavirusa, dok je istovremeno, zabeleženo 120 žrtava te bolesti. Ukupan bilans obolelih od virusa, kome je u međuvremenu dodeljeno ime Kovid 19, iznosi 63.851. Od te bolesti umrlo je 1.380 osoba.

“Uslovi kojima su izloženi medicinski radnici su veoma teški. Vremena za odmor je malo, pod velikim su pritiskom, a rizik od zaraze veliki”, izjavio je Zeng Jiksin jedan od članova Nacionalne zdravstvene komisije.

Kineska poslovna sfera polako se aktivira nakon obeležavanja Lunarne Nove godine, praznika posle koga je odobreno dodatnih deset dana odmora u svrhu suzbijanja virusa čiji su prvi slučajevi zabeleženi u Vuhanu – prestonici pokrajine Hubej.

U kineskoj prestonici Pekingu, kao i poslovnoj prestonici Šangaju, upadljivo je manji broj građana na ulicama i stanicama javnog prevoza. Restorani i radnje su prazne ili privremeno zatvorene.

U poslovnim kompleksima kantine su zatvorene, sastanci se održavaju daljinski putem interneta. Od zaposlenih se zahteva da nose zaštitne maske, redovno mere i prijavljuju telesnu temperaturu.

Vuhan, grad od jedanaest miliona stanovnika u kom su zabeleženi prvi slučajevi virusa, suočava se sa najozbiljnijim problemima.

Gradski prevoz, taksi služba i privatni prevoznici ne rade, vozači dobrovoljci prevoze građane kojima je to preka potreba, rizikujući sopstveno zdravlje. Mnogi od vozača dobrovoljaca kriju angažman od svojih porodica.

“Svi članovi naše grupe ovo shvataju kao misiju”, kaže Čen Hui, stanovnik Vuhana, koji širom grada besplatno prevozi građane. Istovremeno se u hotelima traži mesto više za dodatno medicinsko osoblje koje je raspoređeno u to područje.

Procenat smrtnosti obolelih od koronavirusa nije prešao dva odsto, ali se ta bolest i dalje prenosi mnogo brže od ostalih respiratornih virusa aktuelnih ovog proleća.

XS
SM
MD
LG