Linkovi

Nove 254 žrtve koronavirusa u kineskoj pokrajini Hubej


Prodavac u zaštitnoj odeći uslužuje kupce na kasi supermarketa, u Vuhanu, pokrajina Hubej, Kina, 12. februara 2020. (PHOTO: China Daily via REUTERS)
Prodavac u zaštitnoj odeći uslužuje kupce na kasi supermarketa, u Vuhanu, pokrajina Hubej, Kina, 12. februara 2020. (PHOTO: China Daily via REUTERS)

Vlasti u centralnoj kineskoj pokrajini Hubej izvestile su o nove 254 žrtve preminule usled posledica zaraze novim koronavirusom, koji je od decembra usmrtio više od 1.300 ljudi.

Saopštenje o novim žrtvama usledilo je nakon što je Kina u sredu saopštila da je broj novih slučajeva obolevanja u padu drugi dan u nizu.

Zdravstveni zvaničnici u Hubeju, epicentru dva meseca duge epidemije, sapštili su da su promenili svoje metode detektovanja iz laboratorijskih testova u kompjuterizovano skeniranje tela ljudi. Promene u metodama detektovanja doprinele su povećanju ukupnog broja potvrđenih slučajeva u Hubeju na gotovo 15.000.

Prvi čovek Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Geberejesus uz iskazani oprez pozdravio je vesti o usporavanju širenja bolesti, rekavši da bi zaraza "i dalje mogla da krene u svim smerovima".

Sled događaja doveo je do otupštanja Điang Čaolinga sa pozicije šefa Komunističke partije u Hubeju samo nekoliko dana nakon što su dva najviša zdravstvena zvaničnika u pokrajini smenjena sa pozicija.

Državna novinska agencija Sinhua javila je da će bivši gradonačelnik Šangaja zameniti Đianga, koji je bio meta kritika u janvosti zbog načina na koji je rukovodio odgovorom na krizu u vezi sa virusom COVID-19.

Veruje se da se virus pojavio prošle godine na pijaci morskih plodova u gradu Vuhanu, na kojoj se ulov ilegalno prodaje.

XS
SM
MD
LG