Linkovi

Kim na sajmu naoružanja optužio SAD i Južnu Koreju da prete miru


Severnokorejski lider Kim Džong Un govori u Pjongjangu (Foto: STR / KCNA VIA KNS / AFP)
Severnokorejski lider Kim Džong Un govori u Pjongjangu (Foto: STR / KCNA VIA KNS / AFP)

Severnokorejski lider Kim Džong Un, u govoru održanom pored najvećih severnokorejskih raketa, rekao je da je razvoj naoružanja u njegovoj zemlji neophodan zbog neprijateljskih poteza Sjedinjenih Država i grupisanja vojnih snaga u Južnoj Koreji, preneli su u utorak državni mediji.

Pjongjang jača vojsku samo u samoodbrani, a ne da započne rat, rekao je Kim u obraćanju na sajmu naoružanja u ponedeljak, prema izveštaju državne novinske agencija KCNA.

Kim se obratio javnosti dok je stajao pored niza oružanih sistema, među kojima su i interkontinentalne balističke rakete (ICBMs), prenela je agencija Rojters pozivajući se na dnevne novine vladajuće stranke Rodong Sinmun.

"Ne govorimo o ratu, već o tome da se on spreči i da se pojačaju napori u tom pogledu da bi se zaštitio nacionalni suverenitet", rekao je Kim i dodao da je rat glavni neprijatelj Severne Koreje.

Portparol južnokorejskog Ministarstva odbrane rekao je da obaveštajne agencije Južne Koreje i Sjedinjenih Država analiziraju opremu izloženu na sajmu.

Portparol američkog Stejt departmenta ponovio je da je cilj Vašingtona potpuna denuklearizacija Korejskog poluostrva, ali da SAD "nemaju neprijateljske namere" prema Severnoj Koreji i da su spremne da razgovaraju bez preduslova "uz ozbiljnu i održivu diplomatiju".

Trka u naoružanju između dve Koreje se ubrzava, a obe strane testiraju savremene balističke projektile kratkog dometa i drugo naoružanje.

Južna Koreja je nedavno testirala prvu balističku raketu ispaljenu iz podmornice, planira i proizvodnju novog naoružanja među kojima su i nosači aviona, a kupila je i američke borbene avione F-35.

Severna Koreja nastavlja da razvija svoj raketni program, a analitičari kažu da je počela da proširuje svoj glavni nuklearni reaktor u kojem se proizvodi gorivo za nuklearne bombe.

Sjedinjene Države su saopštile da su spremne na diplomatske razgovore sa Severnom Korejom, ali je Pjongjang poručio da nije za to zainteresovan dok god Vašington ne odustaje od politike sankcije i vojnih aktivnosti u Južnoj Koreji.

Teško je verovati u tvrdnje Sjedinjenih Država da nisu neprijateljski nastrojene prema Severnoj Koreji u svetlu "pogrešnih procena i akcija", poručio je severnokorejski lider.

Optužio je i Južnu Koreju da svojim "neograničenim i opasnim" naporima da ojača vojsku "uništava vojnu ravnotežu na Korejskom poluostrvu i povećava vojnu nestabilnost i opasnost".

O Severnoj Koreji bi u Vašingtonu u utorak trebalo da razgovaraju savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven i njegov južnokorejski kolega Su Hun.

XS
SM
MD
LG