Linkovi

Keri pomirio Abdulu i Ganija


Avganistanski predsednički kandidati Abdula Abdula (desno) i Ašraf Gani na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem
Avganistanski predsednički kandidati Abdula Abdula (desno) i Ašraf Gani na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem

Posle drugog susreta sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem u Kabulu u poslednja manje od 24 sata, avganistanski predsednički kandidati potpisali sporazum prema kojem bi trebalo da sarađuju u formiranju vlade nacionalnog jedinstva čim se provera glasačkih listića završi...

Predsednički kandidati u Avganistanu postigli su sporazum o okončanju međusobnog spora u vazi sa izborima i dogovorili se sa počnu da rade na formiranju vlade nacionalnog jedinstva.

Abdula Abdula i Ašraf Gani nikako nisu uspevali da se slože povodom inspekcije osam miliona glasačkih listića u drugom krugu predsedničkih izbora, od kojih je samo delić analiziran zbog eventualnih neregularnosti.

Međutim, posle drugog susreta sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem u Kabulu, u poslednja manje od 24 sata, kandidati su potpisali sporazum prema kojem bi trebalo da sarađuju u formiranju vlade nacionalnog jedinstva čim se provera listića završi.

Na konferenciji za novinare, sa Ganijem i Kerijem, Abdula je izjavio da je sporazum "novi korak napred u interesu jačanja nacionalnog jedinstva i vladavine prava", i da "predstavlja nadu za bolju budućnost avganistanskog naroda".

Gani je potvrdio svoju spremnost da sa Abdulom sarađuje na formiranju vlade nacionalnog jedinstva, ali danas nisu objavljeni nikakvi detalji o tome.

Keri je izjavio da su se obojica kandidata složila da poštuju rezultate provere glasačkih listića, naglasivši da će "jedan od njih biti predsednik, ali da će obojica, bez obzira na sve, biti ključni za budućnost Avganistana".

Keri je poručio da "poenta provere glasova nije ko je pobednik, a ko gubitnik, nego da se dobije kredibilni rezultat, koji narod Avganistana zaslužuje".

SAD žele da novi predsednik Avgansitana položi zakletvu i preuzme položaj pre kraja meseca, s obzirom da je samit NATO-a u Velsu, na kojem će uloga međunarodne zajednice u toj zemlji biti u fokusu, zakazan za 4. septembar.

XS
SM
MD
LG