Linkovi

Veliki odziv birača u Avganistanu


Odlazeći predsednik Hamid Karzai, tokom današnjeg glasanja na svom biračkom mestu u srednjoj školi Amani, blizu predsedničke palate u Kabulu
Odlazeći predsednik Hamid Karzai, tokom današnjeg glasanja na svom biračkom mestu u srednjoj školi Amani, blizu predsedničke palate u Kabulu

istorijski izbori smatraju se ključnim za političku i ekonomsku budućnost zemlje, ali se doživljavaju i kao test volje između naroda Avganistana i pokreta Taliban...

U Avganistanu su danas održani istorijski predsednički izbori, na kojima je odziv bio toliko veliki, da su neka od biračkih mesta ostala bez listića za glasanje.

Obezbeđenje je bilo na vrlo viskom nivou širom zemlje zbog činjenice da su talibanski ekstremisti obećali da će poremetiti današnje glasanje, ali kako izgleda, prema prvim procenama, nasilja gotovo da nije bilo.

Odlazeći predsednik Hamid Karzai bio je među prvima koji su glasali, rano ujutro. Posle 12 godina na vlasti, prema avganistanskom ustavu, on ne nije mogao ponovo da se kandiduje za taj položaj.

Specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija za Avganistan Jan Kubis pohvalio je birače zbog velikog odziva "uprkos pretnjama i zastrašivanju" koje su im uputili pobunjenici.

Današnji izbori smatraju se ključnim za političku i ekonomsku budućnost zemlje, ali se doživljavaju i kao test volje između naroda Avganistana i pokreta Taliban.

Od osam predsedničkih kandidata, trojica se smtraju favoritima: Ašraf Gani, bivši ministar finansija i zvaničnik Svetske banke, Zalmai Rasul, nekadašnji šef diplomatije i Abdula Abdula, takođe bivši ministar spoljnih poslova.

Rezultati se očekuju tek za nekoliko nedelja, a drugi krug biće održan samo ukoliko neko od osmorice kandidata nije dobio više od polovine glasova.

Danas se takođe glasalo i za 450 mandata u pokrajinskim vladama.
XS
SM
MD
LG