Linkovi

Keri i Lavrov postigli dogovor


Američki državni sekretar i ministar spoljnih poslova Rusije na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare

Sirija mora da preda spisak svog hemijskog oružja za sedam dana,kompletan arsenal trebalo bi da bude eliminisan do sredine 2014. godine ...

Sjedinjene Američke Države i Rusija postigle su dogovor o okviru za okončanje sirijskog programa hemijskog oružja, koji obuhvata i uslovljavanje Sirije da preda sveobuhvatni spisak takvog oružja za sedam dana.

Američki državni sekretar Džon Keri obrazložio je plan tokom zajedničke konferencije za novinare u Ženevi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovom. Keri je rekao da su se on i Lavrov složili da Sirija odmah mora da omogući inspekciju svih lokacija na kojima se to oružje nalazi, posle čega će ono biti uništeno izvan Sirije.

Prema postignutom dogovoru, kompletan sirisjki hemijski arsenal trebalo bi da bude eliminisan ili uklonjen do sredine sledeće godine.

Keri je rekao da bi plan - ukoliko bude uspešan - mogao da ima dalekosežne koristi, ali da bi - ukoliko se Sirija ne bude pridržavala plana - SAD mogle da traže rezoluciju Saveta bezbenosti Ujedinjenih nacija, prema kojoj bi bila odobrena kaznena akcija.

Lavrov je izjavio da se u dogovoru, koji je postignut posle trodnevnog sastanka dvojice diplomata i međunarodnog izaslanika za Siriju Lakdara Brahinija, ne pominje potencijalna upotreba sile.
XS
SM
MD
LG