Linkovi

UN: Obe strane odgovorne za zločine


Sirijski pobunjenik u Alepu
Sirijski pobunjenik u Alepu

U novom izvještaju Ujedinjenih nacija, obe strane u sirijskom sukobu optužuju se za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Ni vojska ni pobunjenici, kako se zaključuje u izvještaju, ne strahuju da će morati da odgovaraju za nedela. Borci za ljudska prava poručuju da navodi svjetske organizacije pokazuju hitnu potrebu za postizanjem diplomatskog napretka u rešavanju sirijske krize.

Jedan video snimak, postavljen na internet, navodno prikazuje posledice aprilskog sukoba u pokrajini Dera. Tijela desetina žrtava, među kojima su žene i djeca, prekrivena su ćebadima, dok su njihova imena i nazivi mjesta odakle dolaze ispisani na parčićima papira. Snimatelj tvrdi da su ih ubile, kako kaže, bande predsjednika Asada.

Istražna komisija Ujedinjenih nacija, koju je uspostavio Savjet za ljudska prava, kaže da su obje strane odgovorne za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Silina Naser je iz organizacije za zaštitu ljudskih prava “Amnesti Internešenal”.

Postalo je veoma lako ubijati u Siriji i izuzetno zabrinjava veliki porast broja ubistava. To je stvarno zastrašujuće. I nažalost, ne čini se da će tome brzo doći kraj”.

Istražitelji UN-a optužuju Asadove snage za masakr, bombardovanje bolnica i raketne napade na civile koji su, po svemu sudeći, često motivisani sektaškim podjelama. Opozicione snage takođe se okrivljuju za zločine protiv čovječnosti, naročito kada je riječ o grupnim pogubljenjima.

Na jednom video snimku, takođe postavljenom na internet i čiju autentičnost je nemoguće verifikovati, islamistički pobunjenici navodno pogubljuju trojicu muškaraca na kružnom toku u gradu Raka u maju. Silina Naser poručuje da počinioci ratnih zločina, poput ovih, moraju da za to odgovaraju.

“Najbolji način da se to uradi je da Rusija i Kina prestanu da blokiraju usvajanje rezolucije Ujedinjenih nacija, kojom se traži da se slučaj Sirije proslijedi Međunarodnom krivičnom sudu. To je institucija koja je nadležna za istragu i krivično gonjenje ratnih zločinaca”.

Dvadesetočlani tim Ujedinjenih nacija, koji je izradio izvještaj, uradio je 258 intervjua sa izbjeglicama, onima koji su prebjegli na drugu stranu, te drugim svjedocima u regionu. Nikada im međutim nije bilo dozovljeno da uđu u Siriju, uprkos stalnim zahtjevima. Lama Fakih iz “Hjuman Rajts Voča”, koja je za Glas Amerike govorila telefonom iz Bejruta, kaže da je pristup Siriji opasan i težak.

“I dalje im ne dozvoljavaju da uđu u zemlju. Bez toga je veoma teško pribaviti čvrste dokaze za slučajeve kršenja ljudskih prava. Pojedine opozicione grupe otimaju novinare, humanitarne radnike i druge strance i traže otkup za njih”.

Izveštaj svetske organizacije pokriva period prije 21. avgusta kada su, prema tvrdnjama zapadnih vlada, Asadove snage ubile više od hiljadu civila u hemijskom napadu u predgrađu Damaska. U njemu se međutim navode optužbe o ranijim upotrebama hemijskog oružja. Izveštaj će u ponedeljak u Ženevi biti predstavljen Savjetu za ljudska prava.
XS
SM
MD
LG