Linkovi

Keri: Konstruktivni razgovori u Ženevi


Državni sekretar Džon Keri, specijalni izaslanik UN i Arapske Lige Lahdar Brahimi i ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov
Državni sekretar Džon Keri, specijalni izaslanik UN i Arapske Lige Lahdar Brahimi i ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov

Američki državni sekretar i ruski šef diplomatije saopštili su da bi uklanjanje sirijskog hemijskog oružja moglo da doprinese održavanju mirovnih pregovora za okončanje rata

Američki državni sekretar Džon Keri i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov saopštili su danas da bi uklanjanje sirijskog arsenala hemijskog oružja moglo da pomogne u oživljavanju napora da se političkom tranzicijom okonča građanski rat u Siriji. Novinar Glasa Amerike Skot Sterns izvještava iz Ženeve, gdje visoki američki i ruski zvaničnici razgovaraju drugi dan.

Američki državni sekretar saopštio je da su “konstruktivni” razgovori o uništavanju sirijskog hemijskog oružja obuhvatili i određene zadatke koje on i njegov ruski kolega moraju da urade kako bi podstakli zaraćene strane da na mirovnoj konferenciji razgovaraju o prelaznoj vladi.

"Saglasili smo se da obavimo te zadatke i ponovo se sastanemo u Njujorku, tokom sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, oko 28. septembra, kako bi vidjeli da li je moguće da se utvrdi datum te konferencije. Mnogo toga će očigledno zavisiti od mogućnosti postizanja uspjeha ovdje u pogledu hemijskog oružja u narednom danu, satima, danima.”

Keri i Lavrov prethodno su se sastali sa specijalnim izaslanikom UN-a i Arapske lige za Siriju, Lahdarom Brahimijem, koji pokušava da organizuje konferenciju poznatu kao “Ženeva 2”.

"Uklanjanje hemijskog oružja iz Sirije je izuzetno važno samo po sebi, ali je takođe izuzetno važno za nas koji sarađujemo sa vama u okviru napora da se uspježno organizuje konferencija Ženeva 2”.

Razgovori o okončanju sukoba više puta su odlagani zbog podjela u sirijskoj opoziciji i neslaganja u pogledu zemalja učesnica među kojima bi, po mišljenju Rusije, trebalo da bude i Iran. Vašington se međutim tome protivi zato što iranske vlasti savjetuju i snabdijevaju sirijske snage. Iranski predsjednik Hasan Rohani poručio je na regionalnom forumu u Kirgistanu da bi trebalo da pomognu svi koji to mogu.

"Ljudska tragedija u Siriji može da se riješi samo političkim putem, dijalogom sirijske vlade i sirijskih grupa koje su protiv nje, bez prijetnje stranom vojnom intervencijom. Sve strane koje mogu da izvrše pritisak, poput Irana, trebalo bi da ulože napore da osiguraju da se održi takav konstruktivan dijalog.”

Rohani je ocijenio da je ruski plan za eliminisanje sirijskog hemijskog oružja prvi korak ka političkoj tranziciji u Siriji. U intervjuu za ruske medije, sirijski predsjednik Bašar al-Asad rekao je da samo Moskva ima legitimitet da dovede zaraćene strane za pregovarački sto.

"Najvažnija uloga u ovom procesu pripada Rusiji. Nemamo povjerenja u Sjedinjene Države i nemamo kontakt sa tom zemljom. Rusija je jedina zemlja koja sada može da obavi tu ulogu.”

Asadovi protivnici međutim naglašavaju da podrška, koju Moskva pruža Damasku, pomaže Asadu da nastavi da se bori. Haled Saleh je iz Sirijske nacionalne koalicije.

"Ukoliko je Rusija stvarno zainteresovana za pronalaženje političkog rješenja, onda mora da zaustavi sve pošiljke oružja koje nedeljno šalje Asadovom režimu. Tim oružjem se ubijaju Sirijci.”

U Ženevi, američki i ruski zvaničnici rade sa organizacijom Ujedinjenih nacija za zabranu hemijskog oružja na identifikaciji i oduzimanju sirijskog hemijskog arsenala, što je brže moguće. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban ki Mun u međuvremenu je saopštio da će izvještaj eksperata svetske organizacije, koji će biti predstavljen u ponedeljak, vjerovatno potvrditi da je u avgustovskom napadu u predgrađu Damaska upotrijebljen otrovni gas. "Riječ je, vjerujem, o sveobuhvatnom izvještaju da je hemijsko oružje upotrijebljeno", rekao je Ban na jednom sastanku u Njujorku.
XS
SM
MD
LG