Linkovi

Kenijici glasaju za predsednika - Kenijata ili Odinga


Kenijci u redu za glasanje u gradu Gatundu
Kenijci u redu za glasanje u gradu Gatundu

Ključna faza prebrojavanja glasova počela je na predsedničkim izborima u Keniji, na kojima se nadmeću dve dugogodišnje političke dinastije, i to u zemlji koja ima istoriju post-izbornog nasilja.

Predsednik Uhuru Kenijata imao je prednost sa 55 odsto glasova u odnosu na izazivača Rilu Odingu, koji je dobio 44 odsto, posle objavljivanja preliminarnih rezultata od strane izborne komisije, ali su te procene napravljene posle prebrojanih manje od četvrtine glasova od ukupno 41 hiljade izbornih mesta.

Izborni zvaničnici imaju do sedam dana da objave konačne rezultate, ali se može desiti da objave ishod čim to bude bilo moguće , kako bi predupredili mogućnost da dođe do nasilja.

Kenijci su stajali u redovima i po nekoliko sati kako bi glasali na izborima, na kojima se pored predsednika biraju senatori, guverneri, poslanici u nacionalnoj skupštini i članovi lokalnih skupština.

“Kukamo za promenama toliko dugo i ukoliko se ne probudim, izađem na izbore i glasam, neću doprineti promenu kojoj narod želi", kaže 31-godišnja Mildred Malubi, koja je čekala tri i po sata u redu da bi glasala na jednom od izbornih mesta u glavnom gradu Najrobiju.

Glasanje je počelo jutros u šest sati po lokalnom vremenu, a 20 miliona onih sa pravom glasa u istočno-afričkoj naciji biraju između aktuelnog predsednika Uhurua Kenijate i njegovog dugogodišnjeg rivala opozicionog lidera Raile Odinge.

Predviđa se da će rezultat biti izuzetno neizvestan, a ishod izbora prati se veoma pomno širom afričkog kontinenta.

Kenijska izborna komisija koristi biometrijski sistem za identifikaciju glasača i elektronsko glasanje, a ovi izbori smatraju se ključnim testom za komisiju, pošto je se tehnologija pokvarila tokom poslednjeg glasanja 2013, pa su se pojavile i optužbe o nameštanju izbora.

Predsednik Kenije Uhuru Kenijata pozvao je birače da glasaju u miru i da učine ponosnim osnivače svoje zemlje.

XS
SM
MD
LG