Linkovi

Komisija proglasila Kenjatu predsednikom


Novoizabrani predsednik Kenije Uhuru Kenjata maše svojim pristalicama u Najrobiju posle objavljivanja zvaničnih rezultata izbora
Novoizabrani predsednik Kenije Uhuru Kenjata maše svojim pristalicama u Najrobiju posle objavljivanja zvaničnih rezultata izbora

Prema zvaničnim rezultatima novi predsednik Kenije dobio 50,07 odsto glasova, premijer Raila Odinga nema nameru da prizna poraz

Izborna komisija u Keniji zvanično je proglasila Uhurua Kenjatu za pobednika u prvom krugu prvih predsedničkih izbora u toj zemlji od 2007.

Predsednik Nezavisne komisije za izbore i granice Ajzak Hasan izjavio je da je Kenjata - koji je suočen sa optužbama međunarodne zajednice za zločine protiv čovečnosti - dobio 50,07 odsto glasova, što je dovoljno da se izbegne drugi krug.

Kenjata se danas zarekao da će sarađivati sa međunarodnim institucijama, ali i zamolio međunarodnu zajednicu da poštuje suverenitet i demokratsku volju naroda Kenije.

Premijer Raila Odinga, koji je dobio nešto iznad 43 odsto glasova izjavio je da nema nameru da prizna poraz i istakao nekoliko regularnosti prilikom glasanja. Odingin potpredsednički kandidat Kalonzo Musioka u četvrtak jre rekao da su neki rezultati izbora "namešteni", ali je predsednik izborne komisije Hasan odbacio te optužbe.

Poslednji predsednički izbori u Keniji 2007, doveli su do višenedeljnog nasilja u kome je stradalo više od 1.100 ljudi, dok je više od 600 hiljada raseljeno.
XS
SM
MD
LG