Linkovi

Kenija traži odbacivanje tužbe protiv predsednika


Predsednik Kenije Uhuru Kenijata sprema se za smotru počasne garde pred početak rada parlamenta u Najrobiju, 16. aprila 2013.
Predsednik Kenije Uhuru Kenijata sprema se za smotru počasne garde pred početak rada parlamenta u Najrobiju, 16. aprila 2013.

Kenija ponovo traži okončanje suđenja u Hagu predsedniku Uhuruu Kenijati i njegovom zameniku Vilijamu Rutou.

Kenija ponovo traži okončanje procesa u Hagu protiv predsednika Uhurua Kenijate i njegovog zamenika Vilijama Rutoa. Kenijski zvaničnici su uputili oštro pismo Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, u kojem traže da se Međunarodnom krivičnom sudu uputi nalog da odbaci tužbe.

Međunarodni sud je optužio Kenijatu i Rutoa za zločine protv čovečnosti i navodno učešće u posleizbornom nasilju u Keniji 2007-2008, u kojem je poginulo više od 1100 ljudi. U pismu Savetu bezbednosti se tvrdi da je međunarodni sud pristrasan i da bi u Keniji moglo da izbije nasilje ukoliko dva lidera budu izvedena pred sud. Naglašava se da se traži prekid, a ne odlaganje sudskog postupka.

Prema osnivačkom aktu Međunarodnog krivičnog suda, Savet bezbednosti može da zatraži odlaganje postupka za godinu dana, ali ne i potpuno odbacivanje slučaja. Suđenje Kenijati je sada zakazano za juli. Suđenje Rutou je trebalo da počne idućeg meseca, ali su sudije u ponedeljak naredile da se odloži, dok se ne reše određena pitanja sa tužiocima i zastupnicima odbrane.

Obojica su optužena za učešće u sprovođenju etničkog nasilja koje je izbilo krajem 2007, posle spornih predsedničkih izbora u Keniji. Uprkos optužbama, Kenijata je pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora u martu. I on i Ruto odbacuju optužbe.
XS
SM
MD
LG