Linkovi

SAD traže od Kazahstana da razjasni odluku o raspoređivanju ruskih snaga


Pripadnici ruskih snaga iskrcavaju se iz vojnog aviona na aerodromu u Kazahstanu (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije, Rojters)
Pripadnici ruskih snaga iskrcavaju se iz vojnog aviona na aerodromu u Kazahstanu (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije, Rojters)

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u nedelju da Vašington traži od zvaničnika Kazahstana odgovore na pitanja o tome zašto je bilo potrebno da se angažuju bezbednosne snage koje predvodi Rusija da bi se rešili unutrašnji nemiri, i odbacio naredbu vlade da se puca na demonstrante.

"Imamo pitanja o tome zašto su pozvali ovu organizaciju u kojoj Rusija dominira", rekao je Blinken u intervjuu za emisiju "Stanje nacije", kablovske mreže CNN, i dodao da bi Kazahstan trebalo da odgovori na proteste mirnim putem. "Tražimo pojašnjenje o tom pitanju", rekao je Blinken.

Vlasti Kazahstana u nedelju su saopštile da su stabilizovale situaciju širom zemlje nakog najsmrtonosnijeg nasilja tokom 30. godina nezavisnosti te države, te da pripadnici vojne alijanse, koju predvodi Rusija, obezbeđuju "strateške objekte".

Rusija je poslala trupe prošle nedelje, a kazahstanska vlada je odobrila upotrebu smrtonosne sile za gušenje nemira.

"Naredba da se puca na demonstrante je pogrešna i trebalo bi da se ukine", poručio je Blinken za mrežu ABC.

Američki državni sekretar u petak je rekao da će se Kazahstan možda teško otarasiti ruskih trupa, što je izazvalo oštru reakciju Moskve.

"Lekcija iz skorije istorije je da je nekada veoma teško naterati Ruse da odu, jednom kada su u vašoj kući", naglasio je Blinken.

Rusija je na Blinkenovu izjavu reagovala porukom Vašingtonu da se osvrne na svoje intervencije u zemljama kao što su Vijetnam i Irak.

"Ako Entoni Blinken toliko voli istorijske lekcije, trebalo bi da uzme u obzir sledeće: kada su Amerikanci u vašoj kući, može biti teško ostati živ i ne biti opljačkan i silovan", saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova na mreži Telegram.

Iz ministarstva je navedeno da je raspoređivanje snaga u Kazahstanu legitiman odgovor na zahtev te zemlje za podršku Organizacije za kolektivnu bezbednost, saveza bivših sovjetskih republika koji obuhvata Rusiju.

U međuvremenu, predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev u nedelju je otpustio još dvojicu glavnih bezbednosnih zvaničnika - zamenike bivšeg šefa Odbora za nacionalnu bezbednost Karima Masimova koji je uhapšen prošle nedelje po optužbi za izdaju nakon nasilnih protesta.

U protestima, koji su potresli Kazahstan protekle nedelje, poginule su 164 osobe, saopštilo je u nedelju Ministarstvo zdravlja. Nije poznato da li je reč o civilima ili snagama bezbednosti. Vlasti su prethodno saopštile da je poginulo 16 pripadnika policije ili nacionalne garde, te da je bilo 26 civilnih žrtava.

Ombudsman za prava dece saopštila je da je među žrtava troje maloletnika, uključujući i četvorogodišnju devojčicu.

Ministarstvo je navelo da je povređeno više od 2.200 ljudi. Prema podacima predsedništva, tokom protesta je pritvoreno oko 5.800 osoba.

XS
SM
MD
LG