Linkovi

CG: Lider DF-a privođen zbog ilegalnog prelaska granice sa Srbijom


Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić (arhivski snimak)
Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić (arhivski snimak)

Predsjednik Nove srpske demokratije, članice crnogorskog opozicionog Demokratskog fronta, Andrija Mandić, ilegalno je, zajedno sa još četiri osobe, u četvrtak veče prešao crnogorsko-srpsku granicu zbog čega je privođen pa pušten od strane srpske granične policije, potvrđeno je iz Mandićeve stranke, koja navodi da njen lider nije imao namjeru da ilegalno napusti Crnu Goru.

Andrija Mandić i funkcioner DF-a Milan Lekić su na vanrednoj konferenciji za medije u Pljevljima objasnili da su se uputili u udaljeno selo Poblaće, na tromeđi Crne Gore, Srbije i Republike Srpske, te da su u jednom momentu primijetili da su "promašili put".

Oni su naveli da su u tom dijelu putevi bili neočišćeni, te da su zato odlučili da se vrate preko zvaničnog prelaza, kao i da sumnjaju da ih je pratila crnogorska policija koja je, umjesto da im pomogne, sve prijavila policiji Srbije.

Mandić je naveo da se "desio veliki skandal po kojem će biti upamćen ovaj režim", navodeći da su im policajci iz Srbije napisali prekršajne prijave "a nijesu brinuli što je moglo da im se desi te večeri" kada im se, kako kaže, pokvario i automobil pri obilasku najudaljenijih sela u opštini Pljevlja.

"Milost i solidarnost ljudi iz MUP-a je nestala i nijesu imali osjećaj da zaštite bližnjega svoga, već je svako razmišljao o malom političkom profitu", naveo je Mandić, koji se zahvalio ljudima koji su bili sa njim.

Mandić je podsjetio da su njemu i Kneževiću oduzete putne isprave, te da postoje različiti aršini za političke protivnike i kriminalce, i pozvao sutkinju Višeg suda u slučaju 'državni udar', Suzanu Mugošu, da "hitno vrati putne isprave meni i Milanu Kneževiću".

"Nikome nećemo dozvoliti da nas ponizi, a posebno ne na način da nas predstavi kao kukavice kojih ima dovoljno u režimu", rekao je Mandić i najavio da uskoro kreće iz Pljevalja ka Podgorici.

Funkcioner DF-a Milan Lekić, koji je bio sa Mandićem, kazao je da je riječ o novoj aferi u kojoj se nastoji prikazati, da Andrija Mandić želi da bježi iz Crne Gore.

Mandić i Lekić sumnjaju da je sve urađeno u saradnji između crnogorske i srpske policije, prenosi portal RTCG.

Televizija Crne Gore javila je da su sa Mandićem u automobilu bili Milan Lekić, Blažo Kotlaja, Nenad Cupara i Vojo Pićan.

Načelnik Centra bezbjednosti Pljevlja, Slavko Vojinović, rekao je Vijestima da je Mandić već ušao u Crnu Goru na graničnom prelazu Ranče, kao i da on i ostale četiri osobe, nisu privođeni u Centar bezbjednosti Pljevlja.

On je rekao i da nema elemenata za prekršajnu prijavu protiv Mandića i njegovih saputnika zbog ilegalnog prelaska granice, jer su Mandić i njegovi saputnici već prekršajno kažnjeni u Srbiji.

Crnogorska Uprava policije i tužilaštvo do sada se nisu oglašavali o događaju na crnogorsko-srpskoj granici u kome je učestvovao okrivljeni lider DF-a, a lokalni mediji prenose nezvanične izvore koji kažu da policija i tužioci čekaju više informacija iz Srbije.

Demokratska partija socijalista pozvala je lidera Nove srpske demokratije, da saopšti crnogorskoj javnosti prave motive njegovog "iznenadnog i nelegalnog boravka u Srbiji"

"Svima je jasno da verzija koju je saopštila njegova partija nema dodira sa realnošću. Ne postoji osoba koja bi povjerovala da je čovjek protiv kojeg se vodi više postupaka, u kojima je optužen za najteža djela protiv države, tek tako zalutao u magli i greškom prešao državnu granicu baš u društvu nekadašnjih članova ozloglašenog Sedmog bataljona?!", saopštio je DPS, prenosi portal Antena M.

Iz te partije su upitali koja su to domaćinstva koja se obilaze u kasne sate sa osobama koje imaju više prijava za nelegalno držanje oružja i eksplozivnih naprava i kako je baš ovu grupu ljudu odabrao za svoju noćnu pograničnu ekskurziju.

DPS očekuje da nadležne državne institucije do kraja ispitaju kako je to baš Mandić od svih putnika “zalutao” na teritoriju susjedne države.

Andriji Mandiću se, zajedno sa njegovim koalicionim kolegom Milanom Kneževićem, u Crnoj Gori sudi zbog pokušaja državnog udara na dan izbora 16. oktobra 2016, a na predlog tužilaštva, oduzet mu je pasoš zbog procjene da postoji opasnost od pokušaja bjekstva.

XS
SM
MD
LG