Linkovi

Kantrimen: Veće šanse za otmice američkih državljana u inostranstvu


Kantrimen o (ne)isplaćivanju obećane sume Pjongjangu za puštanje Ota Vormbira
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Kantrimen o (ne)isplaćivanju obećane sume Pjongjangu za puštanje Ota Vormbira

Nekadašnji visoki zvaničnik Stejt departmenta i stručnjak za nuklearna pitanja Tomas Kantrimen smatra da bi odluka da se ne isplati obećana suma Severnoj Koreji za oslobođenje Ota Vormbira mogla da ima ozbiljne posledice po buduće pregovore Vašingtona i Pjongjanga o nuklearnom razoružanju.

"Sudeći po izveštajima u štampi predsednik je ovlastio američkog diplomatu, ambasadora Juna da potpiše fakturu, obećavši da će Sjedinjene Države platiti dva miliona dolara kao uslov za puštanje Ota Vormbira na slobodu. Predsednik kaže da SAD nisu platile tu sumu. Tu postoji nekoliko problema", kaže za Glas Amerike Kantrimen i objašnjava:

"Pre svega, u pitanju je šema prema kojoj se predsednik Tramp vraća svojim danima, kada je bio biznismen i kada nije ispunjavao obećanja da će isplatiti ljude kojima je obećao isplatu. To će takođe biti pitanje na pregovorima o denuklearizaciji kad god Severna Koreja poželi da to istakne, kad god Pjongjang želi da govori o pouzdanosti datih obećanja Sjedinjenih Država tokom pregovaračkog procesa.

Još sam više zabrinut da je predsednik, obećavši da će platiti tu sumu, dao podsticaj drugim zemljama, kao i terorističkim i kriminalnim grupama da otimaju Amerikance i potom traže otkupninu. Predsednik tvrdi da nije platio otkupninu,
ali je očigledno ovlastio zvaničnika američke vlade da potpiše obećanje da će Vašington platiti otkupninu. Mislim da to povećava šanse da počne 'otvorena sezona' za otmice američkih državljana u inostranstvu od strane mnogih zemalja i grupa".

Kada je reč o pregovorima o denuklearizaciji Severne Koreje, u Vladivostoku je nedavno održan samit ruskog predsednika Vladimira Putina i severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

Na pitanje da li će Putinovo angažovanje ove vrste pomoći u tom procesu, kako je presdsednik Tramp naveo pre nekoliko dana, Kantrimen ističe da ako Putin želi da pomogne postoje načini za to:

“Pre svega, striktnim sprovođenjem sankcija, koje je uveo Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. Ruska vlada, naime, poput kineske, toleriše visoki stepen kršenja tih sankcija. Razumem da Putin želi da bude igrač na svetskoj sceni i razumem da je možda nezadovoljan zato što ne učestvuje u pregovorima sa Severnom Korejom. Međutim, teško mogu da prihvatim da Rusija treba da
ima važnu ulogu u procesu pregovora, ali može da doprinese tako što će Kimu staviti na znanje da je severnokorejski program za proizvodnju nuklearnog oružja neprihvatljiv, kao i striktnom primenom sankcija svetske organizacije".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG