Linkovi

Kalifornija traži od nastavnika i zaposlenih u školama da budu vakcinisani


Nastavnici u Kaliforniji moraće da prime vakcinu ili da se testiraju na nedeljnoj bazi
Nastavnici u Kaliforniji moraće da prime vakcinu ili da se testiraju na nedeljnoj bazi

Kalifornija će od svih nastavnika i drugih zaposlenih u školama tražiti da budu vakcinisani, a ako to ne žele, moraće svake nedelje da se testiraju na Kovid 19, objavio je guverner Gevin Njusom. Nijedna američka država do sada nije donela takav propis.

"Mislimo da je to ispravno i da ćemo tako moći da održimo škole otvorenim i smanjimo zabrinutost roditelja koja, poput mene, imaju malu decu koja ne smeju da se vakcinišu", rekao je Njusom koji, inače, ide na izbore.

Neke škole u Kaliforniji su već donele takve propise i pre Njusomovog propisa.

Guverner Kalifornije je takođe nedavno propisao da zdravstveni radnici moraju da se vakcinišu i za razliku od zaposlenih u prosveti, nemaju opciju da se redovno testiraju. Zaposleni u državnim službama moraju da se vakcinišu ili redovno testiraju.

Kakva je situacija u drugim državama?

U Teksasu su sudovi dozvolili lokalnim zvaničnicima da propišu obavezno nošenje maski u javnim prostorima, školama- uprkos protivljenju republikanskog guvernera te države Grega Abota. Javne škole u Dalasu i Ostinu su uvele obavezno nošenje maski.

Škole u jednom od najvećih okruga na Floridi, Brauardu, donele su odluku da se nastavi sa obaveznim nošenjem maski, uprkos protivljenju republikanskog guvernera Rona DeSantisa. On je čak pretio da će ukinuti finansiranje nekim školama čiji se direktori usprotive njegovom naređenju - da se nošenje maski ne sme nametati.

Guvernerka Oregona Kejt Braun izdala je naređenje da svi ponovo treba da nose maske u zatvorenom prostoru, bez obzira na to da li su vakcinisani.

Guverner Havaja Dejvid Ajg propisao je da barovi, restorani, teretane mogu da popune samo 50 odsto kapaciteta, kao i na okupljanjima može biti maksimalno 10 ljudi unutra i 25 napolju.

XS
SM
MD
LG