Linkovi

Olujno nevrijeme ne posustaje u Kaliforniji, hiljade bez struje


Posjedice nevremena u Santa Kruzu, u Kaliforniji (Foto: Kelly Pound/via REUTERS)
Posjedice nevremena u Santa Kruzu, u Kaliforniji (Foto: Kelly Pound/via REUTERS)

Desetine hiljada domaćinstava i preduzeća u sjevernom dijelu Kalifornije je bez električne energije zbog bujičnih kiša i snažnog vjetra koji su zahvatili to područje koje se priprema za novi nalet oluje kasnije u petak i tokom vikenda.

Očekuje se da će pasti dodatnih 15 centimetara kiše, što bi potencijalno moglo da izazove bujične poplave i odrone u mjestima gdje je tlo već prelavljeno, saopšteno je iz Nacionalne meteorološke službe.

U većem dijelu sjeverne Kalifornije, najmogoljudnije američke države, u petak su bila na snazi upozorenja na poplave, snažne udare vjetra i zimsku oluju dok meteorolozi pozivaju stanovnike da se pripreme za poplave i ne izlaze na puteve.

Posledice oluje u San Francisku (Foto: Taylor Gilland/via REUTERS)
Posledice oluje u San Francisku (Foto: Taylor Gilland/via REUTERS)

Uz obilnu kišu, očekuje se da će tokom vikenda pasti od 30 do 90 centimetara snijega u planinskom vijencu Sijera Nevada gdje su već nanosi snijega od 30 do 45 centimetara, saopšteno je iz meteorološke službe.

Novo nevrijeme prognozira se nakon što je područje protekla dva dana zahvatila ogromna pacifička oluja, praćena snažnim vjetrom, bujičnim kišama i velikim sniježnim padavinama. Do petka ujutro, oko 60.000 domova i biznisa je i dalje bilo bez struje.

Snažan vjetar oborio je drveće, čiji su korijeni već bili oslabljeni dugom sušom, dalekovode i izazvao blokadu puteva širom regiona.

Ekstremi vremenski uslovi predstavljaju treću i najsnažniju oluju koja je pogodila Kaliforniju od početka prošle nedelje. Najmanje 6 osoba poginulo je u nevremenu od novogodišnjeg vikenda, uključujući i dvogodišnje dijete koje je stradalo kada je stablo palo na kuću u sjevernoj Kaliforniji.

XS
SM
MD
LG